Smilje prirodni lek za kamen u žuči

Smilje_malaSmilje je višegodišnja biljka žutih cvetova, u narodu odavno poznata kao prirodni lek za kamen u žuči. Ova zeljasta biljka je rasprostranjena na širem području Mediterana. Biljka je sivo zelene boje, obrasla dlačicama. Može da naraste do 40 cm. Voli peskovito tlo. Listovi su izduženi, a na vrhu biljke se nalaze cvasti žute boje. Smilje cveta u toku leta. Cvasti se beru za upotrebu kada cvetovi počnu da se otvaraju. Smilje je jedna od najtraženijih lekovitih biljaka u kozmetičkoj industriji, zato ga mnogi sakupljaju. Eterično ulje smilja je veoma cenjeno i skupo. Potrebna je velika količina sirovine, da bi se dobilo malo ulja. Latinski naziv je Helichrysum arenarium
Zbog žutih cvetova koji lepo mirišu smilje je od davnina omiljeno cveće u narodu. Ovo cveće se koristilo za kićenje cura i momaka. Po njemu su se u prošlosti davala imena, pa čak i dan-danas. Smilje se pominje i u narodnim pesmama:

„Oj devojko, dušo moja,
čim mirisu nedra tvoja?
Ili dunjom, il’ narandžom,
ili smiljem, il’ bosiljem?

„Oj, boga mi, mlad junače,
moja nedra ne mirišu
nit’ dunjom, ni narandžom,
nit’ smiljem, ni bosiljem –
već dušom devojačkom.“

Šta sve leči smilje

Smilje je omiljeno kao cveće, ali je dobro poznata lekovita biljka. Koristi se za lečenje žuči i izbacivanje kamena iz žuči. Pozitivno deluje na organe za varenje. U upotrebi je i kao lek za urinarni trakt. Cvetne glavice smilja sadrže flavonide, tanine, smole, eterično ulje, organske kisleine, gorke materije itd.
Još u vreme Homera u Grčkoj se smilje koristilo za vidanje rana. Dobar je lek za kašalj i bronhitis. Jača ceo organizam. Povoljno utiče i na regulisanje holesterola i snižavanje pritiska. Koristi se u kozmetičkoj industriji zbog svog regenerativnog dejstva. Dobro neguje i hidrira kožu. Smilje podmladjuje kožu.

Čaj od smilja za žuč

Čaj za žuč može da se pravi samo od smilja ili da se smilje meša sa drugim lekovitim biljkama koje imaju slično dejstvo.

3 velike kašike smilja preliti sa ½ litra prokuvane vode. Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Ujutro procediti i piti 3 puta dnevno, pre obroka. Ovaj čaj je dobar i za organe za varenje, organe za mokrenje, za snižavanje pritiska i holesterola, kao i jačanje organizma.

Čajna mešavina za kamen u žuči se pravi od smilja, korijandera, rastavića, krušine, kantariona,nane, hajdučke trave, maslačka, medvedjeg groždja i pelena.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!