Čaj od crnog luka za kašalj i inhaliranje

caj od lukaČaj od crnog luka se koristi kao narodni lek za kašalj i inhaliranje sinusa. Crni luk sadrži u sebi sastojke koji mogu da osnaže imuni sistem i tako pomognu u borbi protiv prehlade i bronhitisa. Crni luk draži sluzokožu i pomaže prokrvljenost sluznice, rastvara sekret i sluz. Mnogo je korisnih supstanci u crnom luku, a posebno su značajne alicin i kvercetin. Kvercetin je snažan antioksidans i štiti od slobodnih radikala, koji su odgovorni za oštećenje ćelija i razvoj bolesti. Neki naučnici veruju da ovaj sastojak ima ulogu i u lečenju alergija i astme. A čaj od crnog luka se već tradicionalno koristi za inhaliranje sinusa.

Čaj od crnog luka priprema

Izaberite dve krupnije glavice crnog luka sa zdravom ljuskom, operite i isecite na četvrtine. Kuvajte zajedno sa ljuskom u 1l vode. Kada pokuva trećina vode onda je čaj gotov. Procedite i ostavite da se ohladi. Čaj se pije gutljaj po gutljaj. Ovakav čaj je jedan od najstarijih narodinh lekova protiv kašlja i prehlade.
Ukus čaja od crnog luka nije baš privlačan, pa možete dodati i druge sastojke u ovaj čaj za bolji ukus. Na primer, možete dodati đumbir, koji je dobar protiv prehlade. Neko pravi čaj samo od ljuski luka, pa i takav čaj može da se pije. A još se koristi čaj od ljuski luka, kao prirodna boja, za farbanje uskršnjih jaja.

Inhaliranje sinusa čajem od crnog luka

Dok se čaj kuva na umerenoj temperaturi, ko ima problema sa sinusima može da se prbliži i udiše isparenja. Iako je to stara metoda za čišćenje sinusa, nekima pomaže. Poznato je da crni luk draži sluzokožu i izaziva suze, ali isto tako uništava bakterije koje se u tom trenutku nalaze na zidovima disajnih puteva.

Lekovito dejstvo crnog luka na disajne puteve i protiv kašlja

Lekovito dejstvo crnog luka je dobro potkrepljeno u narodnoj medicini. Luk se koristi za otpušavanje nosa i olakšavanje poteškoća sa disanjem. Umiruje kašalj koji se javlja kao posledica prehlade. Kašalj je ustvari  način na koji naše telo reaguje na iritacije u grlu i disajnim putevima. Uzroci kašlja mogu biti različiti, uključujući prehladu, bronhitis, grip, alergiju, astmu itd. Ukoliko kašalj potraje duže od 7 dana, onda je potrebno obratiti se lekaru. Neki ljudi upotrebljavaju čaj od crnog luka za lečenje kašlja, kad zvanična medicina ne može da pomogne.

crni luk

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Čaj od crnog luka za kašalj i inhaliranje“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!