Šta je pirinčano mleko, kako se pravi i za šta je dobro mleko od pirinča

Pirinčano mleko je piće koje se dobija od kuvanog pirinča. To je lako svarljiva namirnica, hranjiva i nutrtivno vredna. Naravno ovo nije pravo mleko. Zovemo ga mleko od pirinča zato što predstavlja alternativu kravljem mleku i može se koristiti u vreme posta ili bilo kad. Piju ga osobe koje ne tolerišu laktozu, jer nema laktozu, a nema ni gluten i holesterol. Znači, pogodno je za one koji boluju od celijakije, imaju povišene masnoće u krvi, ali i za ljude koji pate od dijareje. U poređenju sa kravljim mlekom sadrži više ugljenih hidrata, a manje belančevina i kalcijuma. Koriste ga i u pripremi raznih jela kao zamenu za mleko. Ne treba ga mešati sa tradicionalnim jelom sutlijaš, iako ima sličnu slatkastu aromu. Može da se pravi domaće, a i prodaje se pirinčano mleko u prahu.

Kako napraviti pirinčano mleko

Za domaće pirinčano mleko recept je zaista jednostavan. Sipati u šerpu šolju pirinča i 3 šolje vode. Dodati jedan štapić vanile. Vanila mu daje još lepši ukus i više podseća na pravo mleko. Šećer se može i ne mora dodavati, to je individualno. Kuvati pirinač kao za sutlijaš, a onda ostaviti da se ohladi. Ohlađen pirinač sipati u blender. Dodati još vode po želji. Od dodate količine vode zavisiće koncentracija pirinčanog mleka. Miksovati u blenderu dok se ne dobije fina kaša. Sadržaj iz blendera procediti kroz gustu cediljku. Dobijeno mleko od pirinča sipati pomoću levka u čiste, već unapred pripremljene flašice. Čuvati u frižideru i koristiti do 5 dana. Može se piti, ali i koristiti u pripremi raznih torti, kolača, pahuljica, za kafu itd.

Gde kupiti pirinčano mleko i cena

Pirinčano mleko naravno može i da se kupi. Potražite ga u snabdevenijim marketima ili prodavnicama zdrave hrane. Prodaje se u tečnom stanju, ali i pirinčano mleko u prahu. Cene variraju, ali pronašli smo podatak da je za tečno pirinčano mleko cena za 1 litar 480 dinara. Kao što vidimo pirinčano mleko nije baš tako jeftino, pa se možda i isplati praviti ga kod kuće. Kad je u pitanju ono u prahu, cena za 300 grama je 390 dinara. Ovo deluje kao nešto povoljnija varijanta, ali treba ga pripremiti, pre upotrebe. Od 300 grama praha može se dobiti 2,5 litra mleka od pirinča. Prah se meša sa toplom ili hladnom vodom, a po potrebi se koristi mikser.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!