Kukurek kao lek biljka cvet (video)

kukurekKukurek kao lek se koristio više u prošlosti, ali je to, pre svega, jedna vrlo otrovna biljka. Postoji više vrsta kukureka i samo dobri poznavaoci mogu da ih razlikuju. Kukurek latinski Helleborus pripada familiji ljutića latinski Ranunculaceae. Uporkos nazivu božićna ruža, kako još zovu ovu biljku, ona nema ništa slično sa ružama. Koristi se još i naziv čemerika.

Kukurek biljka

Kukurek je jedan od prvih vesnika proleća. Pojavljuje se i pre visibabe, jagorčevine, šafrana i ljubičice, ali narod ih ne svrstava u ovu grupu prolećnica, omiljenih vesnika proleća. Od kukureka se opravdano zazire. Već krajem zime cveta. Cvetovi se pojave čak i ispod snega. Krupni su i obično žutozeleni. Cvet ima 5 latica. Listovi kukureka su zeleni, jaki i kožasti. Naraste u visinu do 50 cm i višegodišnja je biljka. Naše šume su prepune kukureka. Od oko 20 poznatih vrsta, najviše ih je koncentrisano na Balkanu.

Kukurek otrov ili lek

Sve vrste kukureka su otrovne, a neke mogu biti i smrtonosne. Ljudi jednostavno treba da ih zaobilaze. Mnoge biljke predstavljaju i lek i otrov u isto vreme, posebno za laike, koji ne znaju da ih upotrebe. Zato ih se najbolje kloniti. Kod kukureka je posebno otrovan popdzemni deo biljke, ali cela biljka je otrovna. Glavni otrovni sastojci su glikozidi heleborin i heleborein, zatim saponin helebrin. Najotrovniji je crni kukurek Helleborus niger koji ne raste kod nas. Trovanje može uticati na oštećenje sluzokože, paralizu mišića, nepravilan rad srca i dovesti do smrti. U zvaničnoj medicini se kukurek ne upotrebljava. Postoje podaci da se koristio u narodnoj medicini i homeopatiji. Još u vreme antičke Grčke, koristio se kukurek za lečenje ludila, ali i za trovanje neprijatelja. Poznato je da se u alternativnoj medicini kukurek koristio za lečenje najtežih bolesti, kao što je rak pluća i želuca. Postoji podatak da se kukurek Helleborus orientalis koristi kao biljka za mršavljenje u ruskoj medicini.

Kukurek u bašti

Od najotrovnijeg crnog kukureka se stvaraju manje otrovne hibridne sorte, krupnijih cvetova, koje su popularne za uzgoj kao baštenske ukrasne biljke. Kukurek je široko rasprostranjena baštenska biljka, koja se uzgaja u dekorativne svrhe. Popularne su ove biljke, jer cvetaju zimi, čak u januaru, kad ne cvetaju druge. Kukurek je iznenađujuće otporan na mraz.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!