Žabnjak ljutić biljka – Ranunculus

Žabnjak ljutić je prilično raspostranjena biljka. Latinski naziv za ljutić je Ranunculus. To je jedan rod. Najpoznatiji su obični ljutić (Ranunculus acris), zatim puzavi ljutić (Ranunculus repens),  pa sardinijski ljutić (Ranunculus sardous) i dr. Kao što sam naziv kaže livaski ljutić biljka raste na livadama i ima žuto cveće, kao i većina ljutića. Osim toga ove biljke su otrovne, pa treba biti vrlo oprezan.

Karakteristike Ranunculus acris

Žabnjak ljutić je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika je razgranata i uspravna. U donjem delu je ogoljena, a u gornjem dlakava. Može da poraste do 1m u visinu. Cvetovi su zlatnožuti, u prečniku 1-2 cm. Listovi su prvo svilenkasti, a kasnije obrasli dlačicama. Žabnjak cveta od maja do septembra. Plod je spljošteni oraščić sa jednim semenom. Jedna biljka proizvede oko 500 semenki godišnje.

Stanište biljke

Ljutići su prisuni dosta na vlažnim terenima, livadama i pašnjacima. Ima ih u grupama oko potoka, kanala, bara i močvara. Otuda i naziv žabnjak, jer u staništu gde raste obično ima i žaba. Inače raste na nadmorskoj visini od nizija do planina. U Evropi i Aziji je prirodno rasprostranjena, a u Severnoj Americi i na Novom Zelandu je odomaćena biljka.

Medonosna biljka

Žabnjak ljutić je biljka koju rado posećuju pčele. Smatra se dobrom medonosnom biljkom. Ima dosta polena. Polen ove biljke je otrovan.

Upotreba i toksičnost

Treba imati u vidu da je žabnjak ljutić u svežem, odnosno sirovom stanju, otrovna biljka. Toksičnost potiče od anemone-kamfora i verovatno saponina.  Stoka ne pase i ne treba da pase ljutiće. Bilo je slučajeva trovanja i stoke i ljudi. Međutim, sušenjem ove biljke gube toksične materije, tako da seno nije otrovno. U vidu sena stoka može da ga jede, ali nije naročito kvalitetna hrana.
Iako je vrlo otrovan, u narodu se ljutić koristio za lečenje nekih bolesti. Najviše se koristio spolja za išijas, reumu, bolove u krstima. Melemi od ljutića su se staljali spolja na kožu, za izazivanje crvenila i poboljšanje cirkulacije. Ali ako se ostavi duže, može se pojaviti rana. Zabeležena su trovanja, pa čak i smrtni ishodi, usled neobaveštenosti, prekomerne ili neadekvatne upotrebe.

Još jedna biljka sa žutim cvetovima je rusa trava

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!