Žabnjak ljutić biljka – Ranunculus

Žabnjak ljutić je prilično raspostranjena biljka. Latinski naziv za ljutić je Ranunculus. To je jedan rod. Najpoznatiji su obični ljutić (Ranunculus acris), zatim Nastavi sa čitanjem Žabnjak ljutić biljka – Ranunculus

Share Button

Bršljan gel i ulje protiv celulita i sirup za kašalj

brsljanBršljan se danas uspešno koristi kao sirup za kašalj. Prepisuje se kad je u pitanju kašalj, upala bronhija, razređivanje bronhijalnog sekreta, astma. Spolja se Nastavi sa čitanjem Bršljan gel i ulje protiv celulita i sirup za kašalj

Share Button

Kukurek kao lek biljka cvet (video)

kukurekKukurek kao lek se koristio više u prošlosti, ali je to, pre svega, jedna vrlo otrovna biljka. Postoji više vrsta kukureka i samo dobri poznavaoci mogu da ih Nastavi sa čitanjem Kukurek kao lek biljka cvet (video)

Share Button

Ricinusovo ulje za kosu i trepavice

ricinus

                                                     foto: Royal Oaks Gardener

Ricinus je jedna od najotrovnijih biljaka, ali ricinusovo ulje je potpuno bezbedno za upotrebu. Ne treba se igrati sa ovom biljkom, jer je toksična cela, a posebno semenke. Ljudi je uzgajaju kao baštensku ili saksijsku biljku, zbog atraktivnih listova. U nekim zemljama je ograničeno uzgajanje zbog toksičnosti. Mnoge biljke su više ili manje toksične, ali ricinus je tako opasan, da treba čuvati decu i upoznati odrasle. Ricinus kod nekih ljudi može izazvati svrab i crvenilo po koži ako se dira biljka, a konzumiranje delova biljke posebno semenki bi izazvalo trovanje, moguće i fatalan ishod. Biljku ne treba upotrebljavati, niti praviti nešto od nje, već jednostavno kupiti ricinusovo ulje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Za šta je korisno ulje od ricinusa?

Dobro je poznato da je ricinusovo ulje prirodni laksativ. U slučaju zatvora ili opstipacije ricinusovo ulje se uzima oralno i pomaže. Oralno se uzima u malim količinama u slučaju potrebe. Ne treba da ga koriste trudnice i osetljive osobe. Kod prekomerne upotrebe može izazvati dijareju.
Ovo ulje je odlično za kosu. Podstiče rast kose, ali i trepavica. Sprečava opadanje dlaka i neutrališe perut. Hidrira dlake i daje im sjaj. Ricinusovom ulju pridaju čudotvorna svojstva, da trepavice postaju duže, a ćelavima kosa ponovo počinje da raste.
Posebno se koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak preparata za kožu, kosu i nokte.
Pored negovanja kose, trepavica i obrva, ulje od ricinusa je blagotvorno i za kožu. Naročito se koristi za negovanje zrelije kože. Delotvorno je protiv bora. Pomaže kod gljivica, bradavica, ekcema, strija i opekotina. Ricinusovo ulje se primenjuje u masaži, te poboljšava cirkulaciju. Osim lekovitosti praktično je za uklanjanje šminke u kombinaciji sa drugim uljima.

Kako se pravi ricinusovo ulje

Pravljenje ricinusovog ulja treba prepustiti kvalifikovanim stručnim osobama. To kažemo zbog prisustva ricina, ortovnog sastojka. Inače ricinusovo ulje je veoma gusto, bledožuto, gotovo bezbojno. Ulje se dobija u postupku hladnog ceđenja zrelog oljuštenog ricinusovog semena. To ulje se zatim, kuva da bi se eliminisao ricin. Ovo nije posao za amatere, već samo za profesionalce. Zato kupovinom ovog ulja u apoteci sasvim smo sigurni da nije opasno.

Share Button