Biljka veronika ili čestoslavica čaj tinktura šta leči

Biljka čestoslavica, veronika ili razgon je višegodišnja zeljasta biljka iz roda  bokvica (Plantaginaceae). Kao lek se koristi Veronica officinalis ili lekovita čestoslavica, pošto postoje još i poljska, potočna, zmijska, klasasta i persijska. U lekovite svrhe najviše se koristi kao čaj i tinktura.

Karakteristike

Veronika biljka naraste do 20 cm u visinu i često je polegla, kao puzavica. Obrasla je maljama. Listovi su na kratkim peteljkama,  jajoliki, suprotni, po obodu nazubljeni. Sa lica su zeleni, a sa naličja ljubičasti. Veronika cveta od juna do avgusta. Cvetovi su dvopolni i grupisani u cvasti. Boja im je bledoplava do svetlo ljubičasta, a ređe bela. Plod je čaura, koja u sebi sadrži žutosmeđe semenke.

Stanište

Veronika je rasprostranjena širom Evrope i u zapadnoj Aziji. Preneta je i u Severnu Ameriku, gde je široko odomaćena. Čestoslavica raste u pojasu listopadnih šuma gde ima svetla, na umereno suvom, ali kiselom zemljištu. Dosta se i uzgaja kao lekovita biljka.

Upotreba i lekovita svojstva

Mladi listovi čestoslavice su jestivi, te se koriste kao dodatak salatama ili čorbama. Za lečenje se upotrebljava nadzemni deo biljke, a bere se tokom perioda cvetanja. Ako se pitate šta leči čestoslavica, onda treba istaći da su njena lekovita svojstva zaista širokog spektra. Zato su je u prošlosti smatrali za biljku, koja leči sve bolesti.
Koristi se za čišćenje krvi i jačanje organizma. Ublažava mnoge tegobe disajnih organa, kao bronhitis i astmu. Zajedno sa biljkom podbel, primenjuje se za iskašljavanje šlajma iz pluća. Veronika biljka pomaže kod reume i gihta, koristi se za bolesti oragana za varenje, bubrega, jetre i donjih mokraćnih kanala. Razgon biljka osvežava memoriju pamćenja, deluje protiv vrtoglavice, a na živce ima blago umirujuće dejstvo.
Lekovita čestoslavica se daje za lečenje kožnih oboljenja. Odlična je protiv iritacije kože u slučaju ekcema i psorijaze. Kombinuje se za drugim biljkama radi bolje delotvornosti.

Čaj od nadzemnog dela veronike

Čaj od veronike se pravi od osušenog nadzemnog dela biljke. On sadrži mnoge značajne sastojke, kao što su tanini, flavonoidi, glikozidi, organske kiseline, etarsko ulje itd. Što se tiče pripreme, za čaj od čestoslavice treba preliti jednu kafenu kašiku herbe sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti 30 minuta. Zatim procediti i piti. Piju se 2-3 šolje čaja na dan. Herba čestoslavice ulazi i u razne čajne mešavine.

Tinktura od čestoslavice

Potrebno je 50-100 grama usitnjenog nadzemnog dela biljke na ½ lozove rakije. Ostaviti da stoji 2 nedelje na toplom mestu, a svaki dan promućkati sadržaj. Nakon toga procediti i koristiti po potrebi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!