Hajdučka trava priprema čaja latinski naziv kao lek

hajducicaHajdučka trava ima latinski naziv Achillea millefolium. Priprema čaja od hajdučke trave je laka, a koristi se za kao lek za želudac, za umivanje lica, bolnu menstruaciju, smirivanje sluzokože, protiv tromba, protiv bakterija i gljivica. U različitim krajevima hajdučku travu drugačije zovu, a najpoznatiji nazivi su stolisnik, kunica, sporiš i hajdučica. Koristi se podjednako u narodnoj i zvaničnoj medicini. U narodnoj medicini je posebno poznata po spoljnoj upotrebi. Smiruje upalu kože, zaustavlja krvarenje i sprečava gnojenje.
Spada među najlekovitije biljke sa ovih prostora i one u koje narod ima najviše poverenja. Zato ne čudi što je hajdučka trava najčešće upotrebljavan narodni lek. Koristi se kako spolja tako i iznutra. Hajdučka trava se uglavnom upotrebljava na dva načina, kao čaj za unutrašnju i spoljnu upotrebu i kao prah ili melem koji se nanosi samo spolja. Čaj od hajdučke trave čisti krv i jetru i jača organizam.

Priprema čaja od hajdučke trave

Jednu supenu kašiku čaja od hajdučke trave preliti sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i neka stoji 20 minuta. Procediti i piti bez šećera. Pije se 1-3 šolje na dan pre jela, na prazan stomak.
Ovaj čaj je dobar za ublažavanje tegoba pri poremećaju varenja, kod stomačnih bolova i grčeva, bolesti jetre i žuči, kod dijareje, za poboljšanje apetita, uređenje menstrualnih ciklusa, ublažavanje menstrualnih tegoba itd.

Hajdučka trava kao lek za bolnu menstruaciju i krvarenje

Hajdučka trava je dobila ime po hajducima, koji su je koristili za vidanje rana. Hajduci su kod sebe uvek imali fini prah hajdučke trave, koji bi stavljali na ranu u slučaju potrebe. Danas se hajdučka trava upotrebljava i u druge svrhe. Najbolja je ona hajdučka trava koja se bere u cvetu tokom leta, ali kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja i lekovitih sastojaka.
U novije vreme koristi se hajdučka trava za menstruaciju. Ima ulogu u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mlađih, a simptoma klimakterijuma kod starijih žena. Dobro je to što čaj od hajdučke trave može da se pije svakodnevno, jer ne izaziva naviku i nije štetan. Obzirom na to, smatra se da jedna šolja čaja na dan, može biti sasvim dovoljna doza za otklanjanje menstrualnih tegoba, koje muče mnoge žene. Tako je hajdučka trava danas promovisana, kao odlična biljka za lečenje menstrualnih bolova i obilnog krvarenja. Dojilje koriste spolja hajdučku travu za ispucale bradavice. Upotrebljava se hajdučka trava za lice, jer se umivanjem čisti od gnojnih bubuljica i ranica na licu. Travari koriste hajdučku travu kao sastojak u čajnim mešavinama za ciste i miome, upalu jajnika i belo pranje.

hajducka trava

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!