Hlamidija simptomi i lečenje

Chlamydia trachomatisHlamidija je bakterija koja se prenosi uglavnom seksualnim putem i ubraja se medju najčešće polno prenosive bolesti. Hlamidija je na drugom mestu, odmah posle HPV infekcije, a negde čak i na prvom mestu. Dodatni problem je identifikacija broja obolelih, jer vrlo često simptomi izostaju ili su blago izraženi, pa oboleli tome ne pridaju značaj. Smatra se da je broj obolelih od hlamidije znatno veći nego što se evidentira. U okolnostima kada je poremećena fiziološka flora i oslabljen imunitet hlamidija se lako nastani na sluzokoži vagine, u anusu, mokraćnim kanalima, pa čak grlu i očima. Ako se ne leči prodire dublje u organizam. Najbolja preventiva je kao i kod drugih polno prenosivih bolesti, upotreba kondoma. Veći je rizik kod osoba koje često menjaju partnere.

Prenošenje hlamidije

Hlamidija se prenosi seksualnim odnosom, ali može i prilikom porodjaja sa majke na dete. Dobar savet je, ako osetite bilo kakvo peckanje prilikom mokrenja, da to za vas bude signal da treba da se javite lekaru i testirate. Isto tako, ukoliko osetite peckanje ili neke druge simptome, treba da se suzdržite od seksualnih odnosa ili da koristite kondom. U dogovoru sa lekarom neophodno je lečenje oba partnera. Jednom izlečena hlamidija ne znači da se neće ponovo vratiti.

Hlamidija simptomi

Simptomi hlamidije su nekad teško uočljivi. Nekad jednostavno nema simptoma.
Kod muškaraca može da se javlja peckanje prilikom mokrenja, svrab, a ponekad i sekrecija ili iscedak, te bolni i otečeni testisi.
Kod žena su simptomi još manje uočljivi. U većini slučajeva nema simptoma ili su skriveni. Na primer blago povećan ili promenjen vaginalni sekret, može da se zanemari ili čak može da se posumnja na nešto drugo (kao na kandidu), a ono ustvari hlamidija. Nekad se javlja bol u predelu leđa i bol prilikom odnosa, a kod nekih žena krvarenje izmedju menstruacija. Kao i kod muškaraca moguće je peckanje pri mokrenju.

Test na hlamidiju

Ako osetite peckanje ili bilo kakve simtome, te posumnjate na hlamidiju odmah se javite svom lekaru, ginekologu ili urologu. Test na hlamidiju je najčešće uzimanje brisa odnosno telesne tečnosti sa inficiranog mesta.
Postoje i jednostavnije kućne varijante testova na hlamidiju, koje mogu da se kupe u apotekama. Ipak to se nije pokazalo sasvim pouzdano, tako da je bolje ići lekaru.
Preporučuje se za sve seksualno aktivne osobe da se jednom godišnje testiraju na hlamidiju. Posebno se to odnosi na osobe koje ne koriste zaštitu i često menjaju partnere.

Lečenje hlamidije

Hlamidija se uglavnom lečila antibioticima i to uspešno. Međutim u novije vreme mnoge bakterije, pa i hlamidija, postaju otpornije na antibiotike. Stručnjaci smatraju da do toga dolazi zato što se preteruje sa upotrebom antibiotika. Naime mnogi antibiotike uzimaju na svoju ruku. Takoreći za svaku prehladu ili bilo koji zdravstveni problem uzimaju se antibiotici. Najgore je kad se ne ide lekaru, nego se sami lečimo antibioticima, misleći da tako sebi pomažemo. Na žalost to dovodi do toga da se narušava imunitet organizma, a i bakterije postaju otpornije na antibiotike.
S druge strane u prirodi uvek postoji nešto što može pomoći. Uz terapiju koju prepisuje lekar mogu se koristiti i lekovi iz prirode. Kod hlamidije se preporučuju prirodni antibiotici beli luk svež ili u kapsulama, ehinacea čaj, žalfija, a u svetu se dosta koristi i eterično ulje čajevca u odgovarajućoj koncentraciji za ispiraje intimne regije.
Svakako je bitna i ishrana, da bi se obezbedila dovoljno alkalna sredina u organizmu, jer to olakšava lečenje. Poznato je da kiselost organizma pogoduje nastanku i napredovanju bolesti.
Postoje i različiti preparati, čajevi i tinkture za lečenje hlamidije prirodnim putem. Prof. Dr Dragoslav Pejčinović akademik i naš poznati biolog napravio je tinkturu od sedam lekovitih biljaka sa Šar planine, koja se pokazala uspešna u lečenju hlamidije. Iako je svaka od ovih sedam biljaka bitna, posebno se ističe neven.

Posledice nelečenja hlamidije

Na žalost nismo dovoljno informisani o polno prenosivim bolestima, pa tako ni o hlamidiji i njenim posledicama. Ako se hlamidija ne leči moguće je narušavanje funkcije reproduktivnih organa, što može ostaviti trajne posledice koje uzrokuju neplodnost ili sterilitet. Osim toga smatra se da je veći rizik od karcinoma grlića materice kod žena i raka prostate kod muškaraca. Hlamidija može da uzrokuje očne i respiratorne infekcije.

Share Button
loading...

7 mišljenja na „Hlamidija simptomi i lečenje“

   1. Pozdrav svima,

    I JA imam problem sa hlamidijom, te Vas molim za neki kontakt Dr. Pejcinovica. Koristio sam antibiotike, koji nisu bas dali neki rezultat. Resenje vidim u prirodnim preparatima, nadam se izlecenju te molim za pomoc.
    Unapred hvala svima !

    Pozdrav
    Goran

 1. Ja sam imala problem sa hlamidijom i pila sam u dva navrata neke antibiotike i nije mi pomoglo.Od jedne prijateljice sam saznala kako je ona riješila hlamidiju i ona mi je rekla za antibiotik vibramicin. Rekla sam to svom ginekologu i ona mi je propisala vibranicin.Poslije vibramicina nisam imala hlamidiju.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!