Cista na jajniku simptomi i lečenje

jajnikCista na jajniku je jedan od najčešćih problema ginekološke prirode kod žena. Vodena cista na jajniku je ta koja se pretežno dijagnostikuje i ona uglavnom prodje spontano, bez ikakvog lečenja. Čest je slučaj da cista nestane sama od sebe u nekom od narednih menstrualnih ciklusa.  Ciste se češće javljaju u toku reproduktivnog perioda žena, a redje posle. Cista na jajniku najčešće nastaje usled hormonskih poremećaja. Hormonski poremećaji mogu da budu uzrok policističnih jajnika, ali prema nekim izvorima i stres ima svoju ulogu. Možda je čudno, ali iako mnogi misle da su pilule za kontracepciju štetne, one regulišu ženske hormone i na taj način verovatno smanjuju rizik od sindroma policističnih jajnika.
Ako je cista većeg prečnika od 5 cm potrebno je redovno praćenje i kontrola kod ginekologa.
Postoje i druge ciste osim vodenih, koje su složenije i mora se ići na dodatne analize i preglede kako bi se isključila svaka mogućnost da se radi o malignim promenama. Nekad je neophodno lečenje, a u odredjenim situacijama, hospitalizacija i hirurška intervencija.

Cista na jajniku simptomi

Simptomi kod ciste na jajniku su malobrojni. Nekad nema nikakvih simptoma. Ponekad se javljaju bolovi, jer cista pritiska unutrašnje organe, a cista može i da pukne. Nekad simptomi koji ukazuju na cistu mogu biti nelagodnost, krvarenje van menstruacije i neplodnost.

Lečenje ciste na jajniku prirodnim sredstvima

Osim oslanjanja na zvaničnu medicinu u lečenju ciste na jajnicima, mogu se  primeniti i čajne mešavine za cistu na jajnicima. Čajevi sadrže bilje koje pomaže otklanjanju ciste i stabilizaciji ženskih hormona, a hormoni imaju najveći uticaj na jajnike. Biljke koje idu u ove mešavine su virak, crvena detelina, hajdučka trava, kopriva, rusomača, ehinacea, čkalj, maslačak. Ove čajeve je dobro piti i preventivno, ako su u pitanju policistični jajnici ili u slučaju potrebe za regulisanjem hormona.
U narodnoj medicini za lečenje cisti se koristi i čuvarkuća. Listovi čuvarkuće se melju i mešaju sa medom.
Veruje se da u slučaju ciste na jajnicima i dijeta ima svoju ulogu, pa su tako sveže voće i povrće, te žitarice od celog zrna dobrodošle u ishrani, a treba smanjiti unos proizvoda životinjskog porekla. Hrana sa dosta vlakana i dovoljne količine vode se preporučuju.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Cista na jajniku simptomi i lečenje“

 1. imam na levom i desnom male policistcne siste, na levom imam jednu veliku koja pravi problem bolovi su veoma jaki zbog bolovi sam vec provela noc u bolnicu na infuziju, sinoc zbog bolovi sam ponovo zavrsila u bolnicu. molim vas pomozite mi da ublazim bolovi i da resim problem. inapred hvala. HITNO

  1. Draga Sanja,
   Imam slican problem. Kolika je ta velika cista na levom jajniku, preko 50mm? Kakve si imala bolove? Ja imam bol u stomaku sa leve strane na sredini izmedju rebara (nize u odnosu na njih) i jajnika(iznad levog jajnika). Imam isto policisticne jajnike i veliku cistu na levom. Bol mi traje vec nekolika dana.
   Sta su ti rekli ljekari?
   Hvala na odgovoru…nadam se da je sve ok…

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!