Broć biljka (Rubia tinctorum)

Broć je lekovita biljka, koja se u našem narodu koristila posebno za dobijanje crvene boje, pretežno za bojenje tekstila i vune. Negde se i danas koristi broć za bojenje jaja. Mladi broć se može brati odmah pošto sneg okopni. Potrebno je svega nekoliko lepih dana, da izdanci broća počnu da bujaju. Latinski naziv za broć je Rubia tinctorum. Poznat je u narodu izraz tandara broć.

Karakteristike

Broć je višegodišnja zeljasta biljka, koja može da naraste do 1 m. Stanište joj je južna Evropa, zapadna Azija i severna Afrika. Rizom je razgranat i dug, crvene boje, do 1 cm debljine. Stabljika je polegla ili se penje uz druge biljke. Cvetovi su sitni i žute boje. Broć cveta tokom leta. Listovi su grupisani u 4-6. Plodovi su mesnati, crni i sadrže 2 semena. Raste gotovo svuda, posebno u naseljenim mestima uz živicu. Broć se gajio za dobijanje boje, ali i zbog lekovitog svojstva.

Koren broća

Kao lekoviti deo biljke, koristi se suvi koren. Koren broća se vadi u jesen. Spolja je koren tamnocrven, a kad se preseče jarkocrven. Koren se suši na vazduhu ili u sušnici. Suši se toliko, da procenat vlage ne bude preko 13%. Sušeni koren broća može se koristiti 1-2 godine.

Lekovita svojstva broća

Koren broća pospešuje probavu, podstiče lučenje žuči. Koristio se kod bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala, zatim kod kamena u bubregu. Najčešća upotreba je u vidu ekstrakta, 3% infuza  ili praška (3-5 g na dan). Sadrži antrahinonske heterozide, alizarin i druge pigmente. Postoji zanimljiv podatak da kosti bolesnika koji koristi broć pocrvene.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!