Biljka kilavica, sitnica ili turska trava – Herniaria glabra

Kilavica je biljka neobičnog naziva, a zove se tako jer se koristila i u lečenju kile. Ima i druge narodne nazive po kojima je poznata, a to su turska trava, sitnica, trava od kile, kilavnik, priputac, jagnjeće zelje i dr. Latinski naziv je Hernaria glabra. Biljka je jako lekovita, a uzima se kao čaj od kilavice

Karakteristike

Kilavica ili turska trava je biljka puzavica iz familije karanfila. Raste do 15 cm u visinu, znači niska je i puzava. Grana se dobro, a na stabljici su suprotni listovi, slabo šiljasti, do 1 cm dužine. Cvetovi su sitni zeleni i žuti. Rastu u pazuhu listova. Kilavica cveta od juna do septembra.

Stanište

Stanište su joj Evropa, Azija i severna Afrika. Raste u području sa umerenom klimom. Voli krš, kamen, stene, ali i šljunkovita i peskovita mesta. Ponekad deluje kao mahovina, kada prekrije kamenje.

Lekovitost

Cela biljka kilavica je lekovita, ali obično se koriste zeleni nadzemni delovi biljke. Bere se u vreme cvetanja.  Seče se nožem ili makazama, da ostane koren, a onda se ti delovi biljke suše. Suši se u hladu na promaji. Po sušenju poprimi karakterističan miris, a ukus je opor i slankast. Za lečenje se onda pravi čaj od kilavice. Kilavica je odličan diuretik, čisti mokraćne puteve, pa se koristi za lečenje bešike i bubrega. Eliminiše pesak iz urinarnog trakta. Često se kilavica meša sa uvom u odnosu 1:1.
Osim urinarnog trakta turska trava čisti pluća i disajne puteve od sluzi. U narodnoj medicini se još koristi za lečenje tuberkuloze, katara pluća i hroničnog kašlja.
U zapadnoj medicini biljka kilavica je poznata kao lek za snižavanje visokog krvnog pritiska, čišćenje krvi, proširene vene, kosti i zglobove, te srčane tegobe.
Ograničenja u upotrebi postoje za osobe koje pate od oboljenja jetre i žuči, pa oni ne bi trebalo da je koriste.

Čaj od kilavice

1 kašiku osušene biljke preliti sa 2 dl hladne vode. Zagrevati do ključanja, zatim skloniti i ostaviti tako 15 minuta. Potom procediti. Piju se 2 do 3 šolje čaja od sitnice na dan.


Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!