Zašto žute listovi na voću, povrću i cveću

Nije retka pojava da listovi biljaka požute i tada znamo da nešto nije kako treba. Ako izuzmemo ono što je normalno, jer kod listopadnih biljaka pojavljuju se kad prolazi period vegetacije, žuti listovi mogu se videti kod povrća, voća, ali i sobnog i baštenskog cveća. To svakako nije dobar znak i plašimo se da će biljke da uvenu. Ako šetate vrtom verovatno ćete u nekom trenutku primetiti žute listove. Kada listovi požute, biljka ne proizvodi dovoljno hlorofila. Ako pomno posmatrate biljku i zemljište oko nje, možda ćete otkriti i zašto se ovo dešava? Može biti više razloga zašto su listovi vaših biljaka žuti.

Dehidracija biljaka

Nedostatak vode može dovesti do uvenuća biljaka. Dehidrirane biljke izgledaju loše i nedostaje im snaga. Simptomi dehidracije se prvo manifestuju tako što najmlađi listovi postaju žuti i venu. Zagrebite nekoliko centimetara ispod zemlje da bi proverili je li zemlja suva. Treba razmišljati o tome da potreba biljaka za vodom varira u zavisnosti od klime, godišnjeg doba i temperature. U tom smislu treba uskladiti zalivanje. Ako ste utvrdili da su vaše biljke dehidrirane zalivajte sa više vode i češće.

Prekomerno zalivanje

Možda to niste znali, ali jedan od najčešćih uzroka požutelog lišća, je i prekomerno zalivanje. Kada je zemljište previše natopljeno vodom, smanjuje se kiseonik u tlu i biljke se guše. Sa nedovoljno kiseonika i puno vlage, korenje počinje da truli, a prvi simptomi mogu biti upravo žuti listovi. Otkopajte malo zemlje oko biljaka i proverite vlažnost. Prekomerna vlažnost podstiče razvoj gljivica. Ako je u pitanju prekomerno zalivanje, stvar se rešava jednostavno. Biljke zalivajte ređe nego inače i to onda kada se zemlja potpuno osuši.

Stres zbog nagle promene temperature

Velika temperaturna kolebanja u kratkom vremenskom periodu utiču na zdravlje i boju listova kod biljaka. Naročito nežne povrtarske kulture poput paradajza, paprike i krastavca, su osetljive na promene temperature i mogu da menjaju boju. Tada su biljke podložnije i bolestima.

Sunčeva svetlost

Sunčeva svetlost je izuzetno važna za biljke. Istina, neke biljke vole polusenku, ali sve biljke trebaju svetlost, samo neke više, neke manje. Ako biljka nema dovoljno svetlosti listovi mogu da požute. To može da se desi kad nema dovoljno sunčanih dana. Sa povratkom sunčanih dana, biljke se vraćaju u život, a hlorofil u lišće. Kod grmolikih biljaka neki listovi unutar njih, do kojih ne dopire svetlost mogu da požute.

Nedostatak hranjivih sastojaka u zemljištu

Jedan od mogućih razloga za požutelo lišće je nedostatak hranjivih sastojaka. Ako nedostaje kalcijum listovi su žuti i zakrivljeni. Kod nedostatka gvožđa listovi su žuti sa izraženim zelenim venama. U slučaju nedostatka azota pojavljuju se bledožuti listovi i to najčešće mladi listovi. Kod nedostatka kalijuma rubovi i vrhovi listova žute.

Bolesti i štetočine

Usled različitih gljivičnih i virusnih infekcija biljaka mogu se pojaviti žuti listovi. Jedna od najčešćih bolesti na voću i povrću, kada se upravo pojavljuju žuti listovi jeste plamenjača. Često se dešava da biljke napadnu štetočine i to lisne vaši, grinje, stenice, trips itd. Mogu da stradaju voće, povrće i cveće. Različiti su simptomi, ali obično je zajedničko da listovi žute. Pažljivim pregledom vaših biljaka možete uočiti šta je stvarni uzrok i na osnovu toga izvršiti tretiranje biljaka adekvatnim preparatima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!