Afte u ustima

afteAfte su ranice u ustima. Najčešće se pojavljuju na unutrašnjem delu usana ili na unutrašnjem delu obraza. Afte se stvaraju na sluzokoži usta kao čirevi ili lezije. Veoma je neprijatan osećaj kada se nešto jede, jer onda zna da pecka ili svrbi. Pokretanje usta usled govora ili žvakanja uzrokuje bol. I pranje zuba sa četkicom, kad imate afte, može da boli. Pošto je ranica otvorena, hrana može dodatno da je inficira, pa treba vremena da zaraste. Afte su bele ili žute boje, kružnog oblika, a oivičene crvenilom.

Kako nastaju afte

Afte u ustima se mogu pojaviti iz više razloga. Kadkad kora hleba ili slična hrana može mehanički povrediti unutrašnjost usta i onda se stvori ranica. Afte mogu nastati i kada se zubima nehotično ugrizemo kad žvačemo hranu. Nepravilan način ishrane, alkohol i cigarete, stvaraju neravnotežu flore usne duplje, pa to pogoduje stvaranju afti. Treba voditi računa o oralnoj higijeni i redovno prati zube i usta. Nepovoljna ph vrednost u ustima može negativno uticati. Smatra se, da se afte javljaju kao posledica pada imuniteta, usled stresa i umora. Genetski faktor može imati uticaja. Obično afte prolaze za 2 nedelje, a nekom i pre. Nekad se ne koriste nikakvi lekovi, nego nestanu spontano. Medjutim, ponekad se dešava i da ne prolaze, pa je potrebno lečenje. Žene su osetljivije nego muškarci i kod njih se afte češće pojavljuju. Afte mogu da se jave i kod dece. Afte se pretežno javljaju kod mladje populacije, do 45 godina starosti. I kada prodju afte mogu opet da se pojave.

Šta je preventiva da se afte ne pojave

Jak imunitet, podržan sa raznovrsnom ishranom i fizičkom aktivnošću je dobra osnova da se afte ne pojave ili ako se pojave da brzo i prodju. Dovoljne količine voća i povrća u ishrani obezbediće vam optimalan unos vitamina i minerala, a redovna rekreacija će da očvrsne vaš organizam.

Kako izlečiti afte u ustima

Danas postoje mnogi prirodni preparati za lečenje afti. To su kreme ili gelovi koji se, opranim rukama, nanose na obolelo mesto. To su obično vitaminski preparati sa B vitaminom i sa ekstraktima šumskog voća, brusnice, borovnice itd. Neke od ovih preparata smeju da koriste i deca od 3 godine.
Od biljaka se savetuje upotreba žalfije. Čaj od žalfije se koristi za dezinfekciju usne duplje, tako što se drži u ustima, grgolji i tako ispira ranica.
Kvalitetan sok od brusnice i sok od borovnice mogu da pomognu u lečenju. Limunada sa medom isto može dati dobre rezultate.
U čaši vode razmutite kašičicu morske soli i ispirajte posle svakog obroka.
Ispiranje usta sodom bikarbonom se u nekim slučajevima pokazalo produktivno.
Ako se afte često vraćaju treba se obratiti lekaru.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Afte u ustima“

  1. Ми у породици за лечење афти користимо прополис. Сада је понуда индустријских препарата богата и разноврсна, јуче сам уместо екстракта прополиса у алкохолном раствору (20%, мало пече кад се стави) узела неки са прскалицом без алкохола, са аромом менте (али слабији, 12% прополиса).

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!