Kako se pravi palenta priprema kalorije zdravlje

palentaOno što raduje, palenta se priprema brzo. Da li je dobra palenta za probavu i zdravlje? Koliko ima palenta kalorija? Sa čim jesti palentu, odnosno kakvi su palenta recepti? Sve odgovore dajemo u nastavku. Prvo evo kako se pravi palenta.

Palenta priprema

Palenta se dobija od kukuruza. To je ustvari kukuruzni griz i razlikuje se od kukuruznog brašna, kao i pšenični griz od pšeničnog brašna. Palenta se još naziva i instant kačamak. Ovo instant znači da se brzo napravi. Postoji i pura ili kačamak od kukuruznog brašna koja se znatno duže i drugačije priprema. A taj recept pogledajte ovde
Većina proizvođača na kesicama ističe da je vreme pravljenja palente 2 minuta. Realno, potrebno je malo duže. Prvo se u šerpi odmeri količina vode, u odnosu na to koliko nam je porcija potrebno. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i posolite. Zatim polako dodajite sadržaj kesice uz mešanje. Dok sipate palentu malo po malo, sve vreme je potrebno mešati. Ako se sipa odjednom veća količina, onda se stvaraju grudve. Isto tako ako se ne meša stalno, stvaraju se grudvice. Posle par minuta sadržaj u šerpi postaje gušći. Neko voli mekanu palentu, a neko tvrđu.  To će zavisiti od odnosa palente iz kesice i vode u šerpi. Na kraju se može dodati kašika maslaca ili ulja. Kada se jednom napravi, svaki sledeći put je sve lakše pripremiti palentu, pa i željena gustina se postiže kao od šale.

Palenta recepti

Recepti sa palentom su brojni. Dobija se od kukuruza, lako se vari i brzo sprema. Prema tome idealna je palenta kao obrok za doručak ili za večeru. Najčešće se jede i dobro se slaže sa mlečnim proizvodima. Palenta sa mlekom ili jogurtom se može pomešati. Ima i onih koji vole paletu sa sirom ili kajmakom. Palenta može zameniti hleb, pire krompir i testeninu, pa je zato pogodna kao prilog uz mnoga jela. Dobro se slaže uz gulaš i šnicle, ribu, kao i jela sa povrćem. Može se pripremati i zapečena palenta u rerni. Nekad je palenta važila za sirotinjsku hranu, ali danas ako se pravilno kombinuje sa drugom hranom, postaje pravi specijalitet. Danas se služi i u nekim elitnim restoranima.

Da li je zdrava palenta i koliko ima kalorija

Palenta je korisna namirnica. Ona jeste jeftina, ali iako je mnogi povezuju sa siromaštvom, ne mora uvek sve što je jeftino da bude loše. Mnoga deca, pa i odrasli vole palentu da jedu. Palenta za probavu je odlična. Lako se vari i tako ne predstavlja teret za želudac. Palenta je hranjiva, ali nećete se od nje lako ugojiti. Daje energiju, a ne deblja. Kuvana palenta kalorije sadrži svega oko 80 kcal na 100 grama.

kacamak

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!