Hrana bogata vlaknima popis

vlaknaHrana bogata vlaknima je korisna iz više razloga. Dijetetska vlakna su poželjna za mršavljenje. Odlično čiste creva i sprečavaju da višak masnoće ulazi u organizam, pa na taj način imaju značajnu ulogu protiv holesterola. Ovo se odražava na smanjen rizik od šloga i srčanog udara. Ishrana bogata vlaknima se savetuje onim ljudima koji imaju problema sa opstipacijom ili zatvorom stolice, hemoroidima, prekomernom težinom. Popis hrane koja sadrži vlakna i poželjna je u ishrani objavljujemo ispod.

Pravilna ishrana sadrži i vlakna

Kod nas je najzastupljenija hrana hleb, krompir,meso, jaja, mleko. Masna, brza i jednolična ishrana, mogu dovesti do toga da kardiovaskularni sistem pati. Ne sme se zaboraviti na salate i žitarice. Neko voće i povrće, sadrži dosta vlakna. Među rekorderima smo po broju srčanih i moždanih udara. Povišen pritisak i holesterol, mogu ukazati da se ne hranimo pravilno. Više vlakna u ishrani i povećana fizička aktivnost i možda još nije kasno da stvari krenu nabolje.

Šta su vlakna?

Vlakna su materije koje se nalaze u biljkama, a koje većim delom ne mogu da se svare. Nalaze se u spoljnim slojevima zrna žita ili povrću. U crevima imaju ulogu čistača i regulatora usvajanja masnoće, kao i konzistentnosti stolice. Veruje se da vlakna imaju ulogu u regulisanju probave, redovnog pražnjenja creva, za normalnu crevnu floru, te protiv raka debelog creva.  Stručnjaci su saglasni da vlakna imju ulogu za mršavljenje. Ljudi koji unose više vlakna imaju predispozicije za vitku liniju. Lekari vrlo često preporučuju povećan unos dijetetskih vlakana. Vlakna se dele na rastvorljiva i nerastvorljiva.

Hrana bogata rastvorljivim vlaknima popis

Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi. U crevima privlače na sebe mnoge štetne materije, kao i masnoću i šećer. Hrana bogata rastvorljivim vlaknima je:

kruške
– jabuke
– pomorandže
– borovnice
– jagode
– orašasto voće
– šargarepa
– celer
– krastavac
– ječam
– ovas
– sočivo
– laneno seme

Hrana bogata nerastvorljivim vlaknima spisak

Nerastvorljiva vlakna su takođe važna. Ona pomažu pražnjenje creva. Upijaju vodu pa se nakon toga može osetiti žeđ. Hrana bogata nerastvorljivim vlaknima je:

boranija
– kupus
– paradajz
– tikvice
– brokoli
– zelena salata
– celer
– šargarepa
– grožđe
– orašasti plodovi
– pšenične mekinje
– integralni pirinač
– kus kus
– druge semenke i žitarice od celog zrna

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!