Čičoka biljka uzgoj prodaja priprema recepti kao lek

Cvet cicokeČičoka je interesantna biljka iz porodice suncokreta, mada je jestivi deo nalik krompiru. Uzgoj i prodaja čičoke su sve više aktuelni i kod nas. Ranije se čičoka koristila samo kao stočna hrana, a danas se priprema i za ljudsku ishranu. Recepti sa čičokom su brojni, a deluje još čičoka kao lek za dijabetes i holesterol.

Čičoka biljka

Biljka je višegodišnja, ali se uzgaja kao jednogodišnji usev. Čičoka biljka je poreklom iz Severne Amerike, gde je najčešće nazivaju sančoke (sunchoke) ili Jerusalemska artičoka. Naraste u visinu preko 2 m. Ima zelenu stabljiku i krupne listove. Čičoka biljka brzo raste i širi se. Cveta u jesen. Cvetovi su žuti, nalik malom suncokretu. Podzemni deo biljke je koren, odnosno rizom. Neki ga zovu divlji krompir, a neki ga mešaju sa đumbirom. I zaista po izgledu, koji je neugledan, to je nešto između đumbira i krompira. Gomolji su bež, ljubičasti i roze. Ali ukus je posve drugačiji. Može se čičoka jesti sveža, a ukus ponajviše podseća na mlade lešnike.

Uzgoj čičoke

Čičoka se uspešno uzgaja u našim krajevima. Farmeri se ozbiljno bave ovim poslom i proizvode čičoku za prodaju ili za stočnu hranu. Mnogi domaćini uzgajaju čičoku u svojim baštama za sopstvene potrebe, a domaćice i kao ukrasnu biljku. Čičoka može biti dobar izbor kao živa ograda. Sadi se u proleće ili kasnu jesen na dubinu od 10 cm. Razmak između useva u redu je oko 50 cm, a isto toliko je i međuredno rastojanje. Gomolje treba povaditi u kasnu jesen ili tokom zime. Vade se ručno, ako su u pitanju manje površine i mašinski na većim zasadima. Prethodno se uklanjaju suve stabljike. Ako se ne kontroliše zasad čičoke, može da se raširi po bašti, kao korov.

Čičoka priprema i recepti

Ovaj mesnati koren se priprema na sličan način kao krompir u delovima zapadne Evrope i zemljama Mediterana. Iako čičoka može da se jede sa korom, ona se obično ljušti i odbacuje. Kada se iseku čičoke potamne, na sličan način kao i jabuke, pa ako to ne želimo treba ih staviti u vodu sa limunom. Čičoka se može jesti sirova i to je verovatno najbolji način. Moguće ju je kombinovati na razne načine u salatama, sa drugim povrćem i voćem. Jede se kuvana i pržena, ali termički se obrađuje kratko, jer u protivnom postaje meka i kašasta. Recepte sa čičokom pogledajte ovde

Čičoka nutritivna vrednost i lekovita svojstva

Čičoka kalorije ima oko 73 kcal na 100 grama. Masnoće ima zanemarljive količine, a holesterola nema. Sadrži dijetetska vlakna i antioksidanse. Ima ugljenih hidrata. Sadrži inulin, pa je idealna u ishrani dijabetičara. Dijetetska vlakna iz čičoke imaju značajnu ulogu u smanjenju problema sa zatvorom stolice, štite creva od kancerogenih toksičnih materija koja se tu nakupljaju, a deluju pozitivno i na eliminisanje holesterola. Mali je izvor vitamina C, A i E, a veći izvor minerala kalijuma, gvožđa i bakra.

cicoka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!