Urme za zdravlje kalorije i lekovita svojstva

Koliko su urme za zdravlje dobre, koliko imaju kalorija i kakva su im lekovita svojstva? Ova voćka je poznata i pod nazivom datula. Da li su urme za mršavljenje korisne? Koliko urmi dnevno sme da se pojede? Gde se mogu kupiti suve i sveže urme? Latinski naziv je Phoenix dactylifera.

Urma voće

Ovo voće raste na urminoj palmi. Posebno je popularno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Postoje različite vrste palme datule, pa su i plodovi različiti po bolji i ukusu. Boja varira od crvene, smeđe do žute. Ukus, slast i mekoća umnogome zavisi od sadržaja šećera u plodu.

Urma nutritivna vrednost

Urma je bogata hranjivim sastojcima, pa možemo reći da su urme za zdravlje jako korisne. Sjajan su izvor minerala magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Tu je i vitamin A. Urme imaju kalorija 280 kcal na 100 grama. Imaju prirodna vlakna u sebi, raznovrsne proteine ne u velikim količinama, a masnoće veoma malo. Ono što moramo imati u vidu, je da sadrže dosta ugljenih hidrata i da ne treba preterivati sa količinama. Zaista su jako ukusne, ali ako se pitate koliko urmi dnevno uzeti, optimalno je 3-5 komada u zavisnosti od veličine plodova. Urme za mršavljenje ne mogu da se preporuče, ali ako se uzimaju 3 na dan, onda to ne predstavlja problem. S druge strane, postoji mišljenje da su dobre za mršavljenje, jer urme su lako svarljive i smanjuju osećaj gladi. Ako se pojedu 3 urme na dan, to će smanjiti želju za slatkišima, pa su u tom smislu korisne za mršavljenje. Nisu pogodna hrana za dijabetičare.

Gde kupiti datule i koja je cena

Zimi kada je manjak domaćeg sezonskog voća, prodaje se uvozno voće. Izbor je zaista veliki. Tu su i urme. Urme možemo kupiti na pijaci ili u marketima, na mestu gde se prodaje suvo voće. Sveže urme mogu se naći u prodaji na istim mestima, gde se prodaju suve šljive, suve smokve ili kajsije. Cena za urme nije niska, ali ovo voće je jako korisno. Prodaja urmi kao i ostalog suvog voća posebno je aktuelna prilikom posta. To je odlična hrana, kao energetski stimulans, što je za one koji poste jako značajno.

Imaju li urme lekovita svojstva?

Možemo reći da urme imaju lekovita svojstva. Pre svega dobre su protiv zatvora i kao lek za tvrdu stolicu, te crevne poremećaje. Gotovo da ne sadrže masnoće i mnogi ih smatraju dobrim kao da je to prirodan lek protiv holesterola i visokog pritiska. Zbog ovoga neki misle da su urme za mršavljenje dobre, ali nisu jer imaju mnogo ugljenih hidrata. Međutim, neće ni smetati, ako se umereno konzumiraju. Kao solidan izvor kalcijuma i gvožđa, preporučuju se u ishrani, protiv osteoporoze i anemije. Interesantno je da značajan broj profesionalnih sportista konzumira nekoliko urmi dnevno. Tako i najbolji teniser na svetu Novak Đoković često u pauzama između gemova pojede urmu. Urme telu daju energiju. Šećeri i treba da se uzimaju iz voća, jer su to kompleksni šećeri, koji postepeno podižu energiju u organizmu i ta energija ne pada brzo. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama, je savršena alternativa običnom šećeru. Dakle, svima koji se bave fizičkim aktivnostima i troše se, mogu se preporučiti urme.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!