Urme za zdravlje kalorije i lekovita svojstva

Koliko su urme za zdravlje dobre, imaju li kalorije i kakva lekovita svojstva? Ova voćka je poznata i pod nazivom datula. Da li su urme za mršavljenje korisne? Koliko urmi dnevno sme da se pojede? Gde kupiti suve i sveže urme? Latinski naziv je Phoenix dactylifera.

Urma voće

Ovo voće raste na urminoj palmi. Posebno je popularno na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Postoje različite vrste palme datule, pa su i plodovi različiti po bolji i ukusu. Boja varira od crvene, smeđe do žute. Ukus, slast i mekoća umnogome zavisi od sadržaja šećera u plodu.

Urma nutritivna vrednost

Urma je bogata hranjivim sastojcima, pa možemo reći da su urme za zdravlje korisne. Sjajan su izvor minerala magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Tu je i vitamin A. Urme kalorije imaju 280 kcal na 100 grama. Imaju prirodna vlakna u sebi, a masnoće i belančevine veoma malo. Ono što moramo imati u vidu, je da sadrže dosta šećera i da ne treba preterivati sa količinama. Zaista su jako ukusne, ali ako se pitate koliko urmi dnevno uzeti, optimalno je 3-5 komada. Urme za mršavljenje ne mogu da se preporuče, a nisu ni hrana za dijabetičare.

Gde kupiti datule i koja je cena

Zimi kada je manjak domaćeg sezonskog voća, prodaje se uvozno voće. Izbor je zaista veliki. Tu su i urme. Urme možemo kupiti na pijaci ili u marketima, na mestu gde se prodaje suvo voće. Sveže urme kupiti možete u prodavnicama zdrave hrane. Gde su suve šljive, suve smokve ili kajsije, tu ćete negde naći i urme. Koja je za urme cena? Cena varira, ali recimo da se pakovanje od 200 gr može naći za 100 dinara. Prodaja urmi kao i ostalog suvog voća posebno je aktuelna prilikom posta. To je odlična hrana, kao energetski stimulans, što je za one koji poste značajno.

Imaju li urme lekovita svojstva?

Možemo reći da imaju urme lekovita svojstva. Pre svega dobre su protiv zatvora i kao lek za tvrdu stolicu, te crevne poremećaje. Gotovo da ne sadrže masnoće i mnogi ih drže za prirodan lek protiv holesterola i visokog pritiska. Zbog ovoga neki misle da su urme za mršavljenje dobre, ali nisu jer imaju mnogo ugljenih hidrata. Kao solidan izvor kalcijuma i gvožđa, preporučuju se u ishrani, protiv osteoporoze i anemije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor