Sok od kruške recept

IMG_20151016_104037Za sok od kruške su nam potrebni zreli i sočni plodovi kruške, sa puno soka. Nisu sve sorte pogodne za pravljenje soka. Neke nisu dovoljno sočne, a neke su zrele, ali ta pulpa im je kao kod kuvanog krompira. Najbolje su za sok od one kasne kruške, koje dozrevaju krajem jeseni. Nekom je omiljen gusti sok, a nekom bistri sok od krušaka. Jedna opcija je da se naporavi sirup od kruške, ali u njega ide mnogo šećera, da bi mogao da se duže čuva. Mi ćemo se usredsrediti na pravljenje soka od kruške na dva načina. Jedan recept je uz upotrebu blendera, a za drugi se koristi sokovnik.

Kašasti sok od kruške u blenderu

Gusti sok od kruške možete napraviti vrlo lako u blenderu. Potrebne su zrele kruške, a sami ćete da odmerite potrebnu količinu. Oljuštiti koru, jer je u ovom slučaju nepoželjna. Očistiti kruške i iseći na kriške. Kriške ubacite u blender i miksujte, sve dok ne dobijete nešto nalik kašici za bebe. To je ustvari kašasti sok od kruške. Zatim u tu pulpu dodati flaširanu vodu, do te mere, da dobije formu soka. Nakapati malo soka od limuna, jer kruška brzo oksidiše (menja boju). Piti sok odmah kako je napravljen, bez dodavanja zaslađivača, ili čuvati u frižideru do 24 sata.
Prednost ovog načina je što svi sastojci iz kruške ostaju u soku, a kruška je zaista bogata vitaminima, mineralima, ali i vlaknima koja su odlična za creva, protiv holesterola i za probavu uopšte.

Sok od kruške u sokovniku

Za sok od kruške u sokovniku opet su nam potrebne zrele i sočne kruške. Ovaj put ne moramo guliti koru, ako nije prskana. Neke sorte kruške ne moraju da se prskaju. Očistiti od semenki, iseći i propustiti kroz sokovnik. Sok piti bez razvodnjavanja ili sa dodavanjem malo vode. Nema potrebe za zaslađivačima, kruška ima svoju slatkoću, jer sadrži voćne šećere, glukozu i fruktozu. Nakapati malo limunovog soka. Ovaj sok nije tako gust i dobar deo kruške ostaje, ali za nekoga će ovo biti bolja varijantra. Ne predlažemo mešanje sa nekim drugim voćem, da bi se dočarala prava aroma kruške.

Ovakav sok od kruške je pogodan za decu i odrasle, a mogu da uzimaju trudnice i dojilje, ali i bebe. Kruška je svakako jedan od prvih voćnih plodova, koji se daju bebama. Od kog uzrasta bebama davati sok od kruške posavetovati se sa pedijatrom.

Sok od kruške kao lek

– smanjuje nivo holesterola
– sadrži vlakna koja čiste creva
– otklanja umor zbog bogatog sadržaja vitamina, minerala i voćnih šećera
– leči mamurluk
– sadrži antioksidanse
– jača imunitet
– protiv srčanog i moždanog udara
– preporučuje se trudnicama i bebama

Na kraju treba istaći i jedno upozorenje. Sok od kruške, kao i kruške uopšte, ne bi trebalo uzimati svakodnevno ili u velikoj meri. Dobro čiste creva, ali kod nekih ljudi utiču na mekšu stolicu, pa čak i pojavu dijareje.

kruske

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!