Kumkvat voće mini pomorandže fortunela

kumkvatKumkvat je ukusno voće, koje nas najviše podseća na mini pomorandže. Obiluje kumkvat voće vitaminima, pa jača imunitet  i nema mnogo kalorija. To je južno voće i spada u citruse, samo što je tako patuljasto. Ima i drugih naziva po kojima je poznat, kao zlatne pomorandže, fortunela voće, a latinski naziv je Fortunella. Ovaj naziv je po škotskom botaničaru (Robert Fortune), koji je 1846. godine doneo ovo voće u Veliku Britaniju. Smatra se da je ovaj plod najmanji jestivi citrus.

Kumkvat voće uzgoj

Uspešno se uzgaja u toplijim primorskim krajevima, a u Evropi je naročito poznat kumkvat iz Grčke sa Krfa. Kod nas se može uzgajati, ali je to više kao ukrasna biljka u saksijama. Seje se seme ili se sade kumkvat sadnice. Kalemi se na druge citruse. U toku letnjeg perioda se drži napolju, a preko zime mora da se unese kako se ne bi smrzla biljka. Može da podnese temperature do -10, ali kod nas zimi znaju da budu i niže temperature. Čak i kad bi biljka preživela zimu napolju, niske temperature utiču na znatno umanjenje rodnosti. Za smeštaj preko zime je potreban osvetljen i dovoljno veliki prostor, obzirom da biljka naraste 2-3 metra u visinu, a i širi se kao grm. To je zimzeleni spororastući grm. Biljka treba da se zaliva, više kad je napolju, a manje kad je unutra. Kumkvat biljka se odlikuje zaista ukusnim ovalnim narandžastim plodovima, sjajnim zelenim listovima i raskošnim belim cvetovima leti kada je u cvetu. Negde se gaji kao bonsai drvo.

Kako se jede kumkvat

Kumkvat plodovi mogu da se nađu i kod nas u raznovrsnoj ponudi citrusa. Ukus je specfičan i prefinjen, kao mešavina više citrusa. U odnusu na druge citruse kumkvat se ne guli, već se jede ceo. Ove mini pomorandže su veličine čeri paradajza. Kumkvat se jede na razne načine. Najčešće svež i sam ili kao sastojak voćnih salata. Sjajan je dodatak u koktelima, sokovima i čajevima. Dodaje se zelenom i crnom čaju. Koristi se za pravljenje džemova i likera, a kuvari ga koriste za svoje specijalitete i dekoracije.

Kumkvat nutritivna i lekovita svojstva

Kumkvat ima 70 kcal na 100 grama. Obiluje vitaminima i to A, B kompleksa, E i C vitaminom, pa deluje na jačanje imuniteta. Najviše zastupljeni minerali su kalcijum, magnezijum, natrijum , fosfor, gvožđe i cink. Sadrži dosta antioksidanata, te štiti od slobodnih radikala. Deluje protivupalno, protiv prehlade i usporava proces starenja. Ovo voće može da se konzerviše upotrebom soli ili šećera. Plodovi se tako čuvaju neko vreme u staklenoj tegli. Na taj način se dobija sirup koji se koristi kao lek za grlo. Kao i ostali citrusi dobre su ove mini pomorandže za mršavljenje i topljenje masnih naslaga.

fortunela

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Kumkvat voće mini pomorandže fortunela“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!