Pesak i kamen u bubregu simptomi razbijanje izbacivanje

bubreziNije isključeno da će se pesak u bubregu ili kamen u bubregu  pojaviti u nekom periodu života. Simptomi se prvo ne mogu uočiti, ali kad se pesak ili kamen pokrenu, onda su itekako prisutni. Može se javiti peckanje ili umerena do nesnosna bol. Teško je reći od čega sve zavisi, kada će se i da li će se kamen i pesak u bubregu pojaviti. Povezano je sa ishranom, vodom i hranom koju uzimamo. Da li pijemo dovoljno vode i kakvog je kvaliteta? Kod nas voda ima dosta kamenca, pa se on može taložiti i u organizmu. Previše soli, belančevina životinjskog porekla i kalcijuma predstavljaju rizik. Upotreba dodataka ishrani sa kalcijumom, kod mnogih izaziva ovaj negativan efekat. Može biti da kod nekog postoje i genetske predispozicije. Pravo olakšanje predstavlja izbacivanje kamena iz bubrega.

Bubrežni napad

Kamen u bubregu može da postoji, ali pošto se ne kreće, nema nikakvih simptoma. Međutim, pokretanje kamena u bubregu zna da bude izuzetno bolno. Ovo stanje je poznato kao bubrežni napad. To može biti jedan od najjačih bolova što zadesi čoveka. Približno kao bol u uvu, koji isto može biti strašan. Nastanak kamena ili peska u bubregu predstavlja jedan od najčešćih problema urološke prirode. Veruje se da 15% ljudi u nekoj životnoj dobi, se susretnu sa ovakvim problemom. Znatno češće je to slučaj kod muškaraca nego kod žena. Osim bolova koji mogu uslediti, ovi kamenčići znaju izazvati opstrukciju normalnog protoka urina. Nije isključena pojava krvi u mokraći. Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i bešici nekad onemogućava normalno mokrenje, a to je onda pogodno tle za razvoj bakterijskih infekcija.

Kako izbaciti kamen iz bubrega

Ako je manji kamen on izađe sam prilikom mokrenja, ali ako je veći teško će izaći. Možda će biti neophodno razbijanje kamena. Veličina kamena može se utvrditi dijagnostičkim metodama, kao što je ultrazvuk i drugim. Nekad je neophodna hospitalizacija. Ako ste kod kuće savetuje se uzimanje više tečnosti i po potrebi lek protiv bola. Nisu loši neki čajevi koji deluju kao diuretici. Sa njima će se lakše izbaciti kamen, a ujedno su dobra preventiva da se ne dobije neka urinarna infekcija. Čaj od peršuna je dobar za izbacivanje kamena i peska iz bubrega. Kad se izbaci kamen čuje se taj zvuk u wc šolji. Kamen se može sačuvati i odneti na analizu, da bi se utvrdio sastav.

Kako sprečiti pojavu kamena ili peska u bubregu

Da bi se smanjio rizik za nastanak kamena u bubregu potrebno je:
– da pijemo minimalno 2 l flaširane vode na dan i to različitih proizvođača, jer je drugačiji mineralni sastav
– uravnotežena i raznovrsna ishrana sa manje soli
– izbegavanje namirnica sa visokom koncentracijom oksalata
– ne koristiti suplemente kalcijuma na svoju ruku

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!