Koliko kalorija ima banana

bananaBanana kalorije ima 85-90 kcal na 100 grama. Slično je i kod svežih i kod suvih banana. Koliko kalorija ima banana je pitanje koje ljudi postavljaju, zato što je banana omiljeno voće i dosta je troše, a ipak ne bi želeli da se ugoje. Postoji više vrsta banana, ali nama su najpoznatije žute.

Nutritivna vrednost banane

Banana je vrlo vredan plod. Sadrži minerale kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, gvožđe. Sadrži vitamine B6, folnu kiselinu, vitamin A i vitamin C. Umiruje nervni sistem zbog dosta B vitamina. Kao dobar izvor kalijuma smanjiće rizik od moždanog i srčanog udara. Ako se banana jede redovno može da snizi krvni pritisak. Banana je dobra za probavu i miran san. Banana sadrži fruktozu, glukozu i saharozu, a u njoj su i dijetetska vlakna, pa ova kombinacija daje onaj poznati osećaj sitosti, koji potreje, kada se pojede banana. Banana je idealna hrana za doručak. Da li banana goji? Sa toliko kalorija koliko ima, neki je čak koriste za mršavljenje uz primenu poznate banana dijete. Energiju koji banana daje treba potrošiti i onda neće da ugoji.

Banana za sportiste

Iako nema toliko mnogo kalorija, banana je hranjiva i može lepo za zasiti i povrati izgubljenu energiju. Često je na jelovniku sportista. Upečatljiva slika je kad teniseri jedu bananu u pauzi, usled iscrpljujućeg meča. Lako je svarljiva i ne predstavlja veliko opterećenje za stomak, a ipak daje snagu za nastavak utakmice.

Banana za bebe

Banana je omiljena i kod beba. To je uz pirinač prva čvrsta hrana koja se daje bebama. Već u uzrastu od 4, 6 ili 8 meseci bebi se može davati banana. U tom periodu majčino mleko je najbolja bebina hrana, ali beba već tad pokazuje interes za čvrstu hranu. U kom mesecu uvrstiti bananu u jelovnik bebe treba precizirati u dogovoru sa pedijatrom.
Banani se odstrani kora i jednostavno se dobro izgnječi viljuškom na tanjiru. Tako se u vidu kašice daje odojčetu.

banane

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!