7 MOĆNIH PRIRODNIH HORMONA ZA OŽILJAVANJE BILJAKA KOJE MOŽEMO NAPRAVITI KOD KUĆE

Neke biljke se uspešno razmnožavaju reznicama. Odseče se grančica sa majke biljke, a od nje se dobije ćerka biljka. Zapravo dobijamo potpuno novu biljku. Uspešno razmnožavanje reznicama zavisi od toga da li će se nova biljka dobro ožiliti i formirati koren. Da bi se pospešilo ožiljavanje, stimulisao rast korena, koriste se hormoni za ovu namenu. Možemo ih podeliti na prirodne i veštačke hormone. Veštački su kupovne hemikalije, a prirodni su nešto što uglavnom svi imamo kod kuće.

Pljuvačka

Nakon odsecanja reznice, na tom rezu se mogu razviti bakterije ili gljivice. Potrebna je dezinfekcija i stimulator rasta korena. Neverovatno, ali izgleda da ljudska i životinjska pljuvačka deluju protiv bakterija i gljivica na biljkama i kao stimulator rasta korena. Mi ovo nećemo probati da vam kažemo da li zaista deluje.

Jabukovo sirće za ožiljavanje

Jabukovo sirće je još jedan prirodni stimulator rasta korena biljaka. Samo 5 kapi jabukovog sirćeta sipajte u pola šolje vode. Ako preterate sa količinom to može imati suprotan, odnosno negativan efekat. Sirće je poznato i kao ubica korova u većim koncentracijama. Reznicu umočite u šolju i posle je zabodite u zemlju u saksiji.

Cimet u prahu

Cimet deluje antibakterijski i antigljivično, te stimuliše ožiljavanje biljaka. Samo stavite rez na reznici u cimet u prahu ili rez prosto premažite cimetom. Potom reznicu zabodite u zemlju.

Čaj od vrbe

Ako imate u blizini drvo vrbe, onda isecite vrbove grančice u teglu i prelijte ih sa prokuvanom vodom. Sutra već imate spreman hormon za ožiljavanje. Umočite reznice, a posle ih prebacite u zemlju. Vrba sadrži salicin, koji je hemijski sličan aspirinu.

Med

Med deluje antiseptički i antigljivično, pa može pomoći reznicama da se ožile i postanu jake. Ako je u pitanju pravi čist med možemo očekivati pozitivne rezultate. Reznice ne idu direktno u med, nego se sipa pola kašike meda u jednu šolju prokuvane vode. Zatim se umoče reznice, koje se kasnije pobodu u zemlju.

Aloe vera

Ako imatre svežu biljku, isecite list i iz njega uzmite jednu kašiku gela. Sipajte u čašu sa vodom. Aloe vera sadrži salicilnu kiselinu i druge korisne sastojke. Umočite reznice i posle ih zabodite u zemlju.

Aspirin

Rastopite aspirin u čaši vode. Stavite reznice, a onda ih premestite u zemlju u saksiju. Aspirin je prilično delotvoran za ožiljavanje reznica, mada ne baš sasvim prirodan.

Za još bolje rezultate možete kombinovati sastojke. Na primer, čaj od vrbe sa medom, cimet sa medom i sl.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!