Pavlovo drvo koje najbrže raste

PaulowniaPavlovo drvo ili paulovnija je poznato kao drvo koje najbrže raste na svetu. Najbrže rastuće drvo je našlo široku primenu  u mnogim oblastima. Koristi se u industriji, važno je za životnu sredinu, energetsku efikasnost, koristi se kao ukrasna biljka, kao stočna hrana, a ima čak i lekovita svojstva. Brz rast i krupni listovi ga čine veoma poželjnim za pravljenje prirodnog hlada.  Pavlovo drvo je danas tražena sadnica u kojoj mnogi vide i unosan posao. Za postizanje brzog rasta, treba obezbediti optimalne uslove i konsultovati stručnjake za ovu oblast. Zbog velike koristi za čoveka i životnu sredinu paulovniju danas često nazivaju drvo budućnosti ili pametno drvo.

Kako je drvo dobilo naziv

Paulovnija je dobila naziv po vojvotkinji Ani Pavlovnoj od oca cara Pavla iz Rusije. Pavlovo drvo i carsko drvo su logični nazivi, koji se isto koriste. Na istoku u Kini i Japanu ovo drvo je dobro poznato, samo pod drugim nazivima. U Japanu ga recimo zovu kiri drvo. Latinski naziv za ovaj rod je Paulownia, a ima više vrsta.

Upotreba u industriji

Drvo je kvalitetno i korisno za različite namene. Karakteristično je to, da je tvrdo, a lako. Pavlovo drvo se koristi za izradu nameštaja, u građevinskoj industriji, brodogradnji, avioindustriji, prizvodnji muzičkih instrumenata od drveta, igračaka i sportskih rekvizita. Ovo drvo ima dobru kalorijsku vrednost, pa je upotrebljivo kao ogrevno drvo. Ovo drvo je bez konkurencije po brzini rasta. Moguće je po jednoj sadnici dobiti kubni metar drva za 7 godina rasta. To je pravi dar prirode. Listovi su veliki i mesnati, kvalitetnog sastava, te adekvatni za ishranu stoke. Po kvalitetu uporedivi sa detelinom. Pogodno i kao sirovina za proizvodnju biogoriva.

Značaj za životnu sredinu

Izrazito brzim rastom, kao i svim ostalim prednostima, ovo drvo se nameće kao sjajno rešenje za pošumljavanje, sprečavanje erozije tla, zaštitu od vetra (vetrozaštitni pojas) i sl. U Kini je pošumljavanjem velikih površina zemljišta sprečena erozija, a rezultat toga je povećanje proizvodnje hrane u ravničarskim predelima. Za pošumljavanje su naravno izabrali paulovniju, isto kao i Australija, Nemačka i mnoge druge zemlje. Brzorastuća stabla paulovnije i raskošna lisna masa koja se brzo razvija, proizvode velike količine toliko značajnog kiseonika, bez koga se ne može.

I za ukras

Dosta se koristi ovo drvo u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi. Ima bogatu krošnju, dekorativne listove i cvetove koji lepo mirišu. Rezbarenje drveta paulovnije i pravljenje ukrasa predstavlja tradiciju u Kini i Japanu.

Lekovita svojstva

Cvetovi drveta paulovnije su izrazito bogati nektarom pa se ubaraja u dobre medonosne biljke. Drvo bogato cveta. Kvalitet meda je dobar i može se porediti sa bagremom. Smatra se da u Kini med paulovnije proizvode već preko 2000 godina. I listovi paulovnije sadrže lekovite sastojke, koji efikasno deluju na rad jetre, žuči i bubrega. U Kini se sastojci iz listova koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!