Malina polka stalnorađajuća jesenja prinos i cena

malina polkaNema sumnje da je malina polka jedna od najboljih sorti maline. To je vrhunska poljska sorta, koja daje visoke prinose. Ima produženi period rađanja, pa je zovu dvorodna, stalnorađajuća ili jesenja sorta. Malina polka se bere od jula do oktobra, pa čak i do prvog mraza. Odlikuje se krupnim i tamnocrvenim plodovima. Ukus je prijatno sladak. Ova sorta ima sasvim dobru otpornost na bolesti.

Sadnja sadnica, uzgoj i prinosi

Kad je u pitanju malina polka sadnja sadnica se preporučuje u jesen, mada može i u proleće. Cena sadnice maline polke se kreće do 1 eur. Pogodna je za baštu, vrt, ali i veliko plantažno gajenje. Sadi se u redove, a međuredno rastojanje je 2,5 do 3 m, da bi se nesmetano mogle primenjivati sve agrotehničke mere.

Što se tiče uzgoja, važno je orezivanje. Svakog novembra treba je iseći sve do zemlje. Na proleće ponovo naglo kreće da se razvija. Kod nas gajenje dvorodnih malina, kao što je malina polka, do sada nije bilo mnogo zastupljeno, ali čini se da sad stiče sve veću popularnost. Kod gajenja treba obratiti pažnju da li postoji mogućnost navodnjavanja. Sunce joj odgovara, ali u našim krajevima mesec avgust zna da bude izuzetno topao, što bi moglo do uništi rod maline, ako nema navodnjavanja. Za đubrenje se najčešće koristi stajsko đubrivo, ali i mineralno đubrivo. Nije loše imati mrežu za zasenu, koja štiti od jakog sunca i eventualnih nepogoda u vidu grada. Ali to iziskuje i dodatna ulaganja.

Puni rod očekujemo već od druge godine. Prinos se kreće oko 12 tona po hektaru, a u nekim idealnim uslovima i do 20 tona po hektaru. Svaka biljka može da da 2,5 kg ploda.

Kakva je ekonomska računica

Kada se proizvođači opredeljuju za ovu sortu oni se rukovode ekonomskom računicom. Prinosi su dobri, kvalitet je dobar, ali postoji još nešto. Ova sorta rađa i kasnije, pa je dostupna u ponudi na tržištu kada nema drugih sorti (ili ima, ali su retke), a to znači i da se tada postiže bolja cena maline.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!