Sok od višanja

visnjaSok od višanja je jedan od omiljenih voćnih sokova. Najlepši je domaći sok od višanja, kada se pravi od svežih višanja, a može da se dobije sok i od smrznutih višanja. Ni industrijski sok od višanja nije loš, ako je voćni sadržaj preko 50%. Za višnju je karakteristično prisustvo dragocenih sastojaka, kao što su antocijani, kumarin i kalijum.


Kako napraviti sok od višanja

Ima više načina da se napravi sok od višanja. Najvažnije je da su višnje sasvim zrele. Ovo voće je inače dosta kiselo, pa se obično dodaje malo vode i šećera, da sok ne bi bio previše težak za želudac.

Domaći sok od višanja može da se pravi na stari sokovnik. To je posudje koje se sastoji od velikog lonca, koji stoji na drugoj posudi u kojoj je voda, koja ključa. U loncu se nalazi rešetka i u taj lonac se stavlja voće. Lonac u dnu ima cev iz koje izlazi sok. Voće ne može da zagori, jer se praktično kuva na pari. Sok treba da curi u neku posudu, a posle se pomoću levka presipa u flaše. Ovaj sok ima prelep ukus, medjutim ovom soku se dodaje konzervans da bi mogao da se čuva duže u flašama, a osim toga ovaj sok je kuvan, pa će da se izgube mnogi kvalitetni sastojci. Ukoliko ćete sok popiti u nekom kratkom periodu ne treba vam konzervans.
Od sastojaka je potrebno:
– 5 kg višanja
– 1 kg šećera
– 1 kašičica limuntusa
– malo konzervansa, na vrh kašičice

stari_sokovnik

Drugi način da napravite sok od višanja i to bez kuvanja, je da jednostavno izgnječite višnje u većoj posudi i dodate petinu vode, pa ostavite do ostoji nekoliko sati. Potom sve procedite kroz cediljku i dodajte šećer. Morate da mešate povremeno da bi se šećer rastopio. Sok možete da pijete odmah ili da ga sipate u flaše. Ako će duže da stoji morate dodati i konzervans.

Sok od višanja može da se pravi i na kvalitetne sokovnike novije proizvodnje. Pazite samo da prethodno izvadite koštice. Ovaj način je pogodan da se pravi koktel sokova, gde se višnajma dodaje i drugo voće.

Neko voli da pravi sirup od višanja, koji ima više šećera i koji se razblažuje sa većom količinom vode. Prednost je što sirup može duže da se čuva, ali u njemu je ustvari mali udeo voća, a više je šećera i vode.
I pored toga mnogi vole da imaju domaći sirup od višanja u svojoj ostavi, tako da ga mogu piti preko cele godine, a i poslužiti drage goste.

Zašto je dobar sok od višanja

Sok od višanja je fantastičan i po ukusu i po mirisu, a osim toga deluje kao energetski napitak. Možda niste znali da višnje imaju izuzetna lekovita svojstva. U višnjama se nalaze antocijani. To su biljni pigmenti, koji višnjama daju prepoznatljivu tamnocrvenu boju. Antocijani deluju kao antioksidansi i štite organizam od maligniteta. Višnje su isto tako dobre kod lošeg holesterola i za održavanje zravog srčanog mišića. Na taj način štite od srčanog i moždanog udara. Dobre su višnje i protiv tromboze, jer sadrže kumarin, sastojak koji smanjuje sklonost prema zgrušavanju krvi. Imaju popriličan sadržaj kalijuma, a on utiče na snižavanje pritiska. Višnje su još dobre i za vid, krvne sudove, kod malokrvnosti, protiv gihta, reume i upalnih procesa u organizmu.
Višnja se odlikuje visokim sadržajem vitamina C, beta karotena, B1 i B2, a od minerala najzastupljeniji su kalijum, kalcijum, fosfor, gvoždje i kobalt.

Kada se beru višnje

Veoma je važno ubrati višnje u pravo vreme, a to je period od svega nekoliko dana, kada treba obaviti berbu. Ako se uberu prerano ili prekasno to može uticati na kvalitet plodova pa tako i soka. Postoje dve vrste zrelosti ploda. To je fiziološka, kada plod dostiže maksimalnu krupnoću i puna zrelost, kada plodovi imaju najbolje osobine za jelo, odnosno ukus i miris. Kod višanja je razlika između fiziološke i pune zrelosti svega nekoliko dana. Višnje se beru u punoj zrelosti. Zavisi od sorte do sorte, ali obično je to u julu.

visnje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!