Moringa prah ulje kapsule biljka zeleno zlato

moringa prahMoringa je biljka koju još zovu zeleno zlato i drvo života. Od nje se dobija moringa prah, kapsule, ulje i veći deo drveta je ustvari jestiv. Moringa list, kora, cvet, koren i seme se koriste za ishranu i lečenje. U svetu je poznata kao suplement, dodatak ishrani. Moringa je poreklom iz podnožja Himalaja, delova Indije, Pakistana, Bangladeša i Avganistana. Uzgaja se i u drugim tropskim krajevima. Moringa oleifera je latinski naziv.

Moringa kao lek

Moringa je vrlo bogata nutritijentima i koristi se kao lek za različite zdravstvene probleme. Uzima se kod artritisa, anemije, reume, probavnih tegoba, dijabetesa, za regulisanje pritiska, kao diuretik, protiv bakterija, gljivica, virusa i parazita, te kod malignih oboljenja. Moringu preporučuju i za jačanje imuniteta, kao afrodizijak, za povećanje grudi i produkciju mleka.
Koristi se i lokalno. Spolja se nanosi na kožu za dezinfekciju, kod atletskog stopala, bradavica, rana, protiv uboda zmije i insekata, protiv peruti i upale desni.
Moringa je odličan antioksidant i štiti ćelije od oštećenja.
Ako se moringa primenjuje u propisanim dozama neke nus pojave nisu uočene.

Moringa nutritivna vrednost

Moringa je jedna od najhranjivijih biljaka na svetu. Sadrži preko 90 nutritijenata. Listovi moringe se odlikuju izuzetno velikim količinama kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, a isto tako i vitamina A u obliku karotena. Sadrže i dosta hlorofila. Moringa kao dodatak ishrani je sasvim prirodna i lako se usvajaju svi ti sastojci u organizam. Moringa je odlična za rast i razvoj dece, ali i za sportiste, dojilje i stare osobe.

Moringa upotreba

Obično se koristi moringa prah zelene boje u vidu dodatka ishrani ili u kapsulama. Postoji i moringa ulje dobijeno iz semena ove biljke, koje se koristi kao hrana, ali i za kozmetičke tretmane (npr. za kosu). U nekim zemljama moringa je važan izvor hrane. Za uzgoj moringe nisu potrebna velika ulaganja i prilično je jednostavno. Listovi moringe sadrže obilje vitamina i minerala i kada se osuše. Moringa se u Africi i Indiji upotrebljava u programu ishrane za borbu protiv neuhranjenosti. Listovi moringe se kuvaju i jedu slično kao spanać ili se suše. Mahune moringe se pripremaju slično kao boranija.
Upotreba praha moringe je vrlo jednostavna. Pomeša se sa sokom, vodom, jogurtom ili prohlađenim čajem.

Na kraju je sasvim jasno zašto moringu zovu zeleno zlato.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!