Valerijana kapi za smirenje

valerijanaValerijana je višegodišnja zeljasta biljka. Biljka može dostići i 2 metra visine. Stabljika raste pravo, a pri vrhu se grana. Na vrhu se nalaze cvasti sa većim brojem cvetića, bele ili crvene boje. Valerijana cveta krajem proleća i početkom leta. Drugi nazivi za ovu biljku su odoljen i macina trava. Odoljen je veoma rasprostranjena biljka. Raste gotovo svuda. Najviše voli vlažno tlo u blizini reka i potoka. 

Valerijana kao lek

Lekoviti deo biljke je rizom sa korenom. Biljka se vadi u jesen. Odstrane se suvišni delovi biljke, a ostatak se čisti, pere i suši. Danas se koristi koren i svež i sušen. Sastavni je deo mnogih farmaceutskih proizvoda.
Valerijana se koristi od davnina za smirivanje nervnog sistema. Deluje kod napetosti, a dobra je i za srce. Koristi se i kao prirodan lek protiv nesanice. Najčešće se upotrebljavaju valerijana kapi za smirenje i čaj od valerijane. Uzima se samo valerijana ili kombinovana sa drugim biljkama koje imaju slično dejstvo ili je dopunjuju.

Kako napraviti kapi ili tinkturu od valerijane

U tegli pomešati 40 grama seckane valerijane i 2 dl alkohola od 70%. To treba da odstoji 10 dana uz redovno mešanje. Zatim procediti i koristiti po potrebi. Kapi valerijane se koriste za smirenje tako što se 20 do 30 kapi nakapa na kocku šećera.

Čaj protiv nesanice

Pomešati istu količinu čaja valerijane, nane, matičnjaka i hmelja. Supena kašika ove mešavine se prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji 30 minuta. Zatim procediti i popiti šolju čaja pre spavanja.

Čaj za smirenje

Koristi se mešavina valerijane, matičnjaka, nane i gorke deteline. Velika kašika čaja se prelije sa kipućom vodom u količini od 2 dl, poklopi se i ostavi pola sata. Procedi se i pije, jedna šolja posle doručka, a druga uveče pre spavanja.

* Napomena: valerijana se još naziva i macina trava, a postoji i druga biljka macina trava ili očajnica, pa treba prviti razliku, jer dejstvo nije isto.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!