Vertikalni uzgoj krastavca na mreži

Krastavac je omiljeno povrće za salatu tokom leta, zato je poželjan za uzgoj u bašti. Nije ga teško uzgajati, ali treba znati neke detalje. Kada se sadi krastavac na ovorenom? Krastavcu je neophodna toplota, tako da se u kontinentalnim uslovima na otvorenom, ne sadi pre sredine maja.

Mreža za krastavac

Idealan način za uzgoj krastavca je vertikalni uzgoj na mreži. Mreža za krastavce, grašak i druge puzavice se može nabaviti u poljoprivrednoj apoteci. Mreža se razvuče na stubove i zategne. Vertikalni uzgoj je idealan za krastavac, jer on tako maksimalno iskoristi sunčevu svetlost, ima provetravanje, manje oboleva od bolesti nego kad leži na zemlji, a i zauzima znatno manje prostora u bašti. Posadite krastavac tik pored mreže, da može lako da se penje.

Šta je još važno?

Poželjno je prilikom sadnje dodati krastavcu malo đubriva, najbolje organskog. Pošto krastavac ima plitak koren, biljke je korisno malčirati. Naime, oko biljaka se dodaje malč, u ovom slučaju pogodno je seno. Prednost je u tome što malč zadržava vlagu, pomaže da ona ostane oko korena, a da ne ispari brzo. Nakon sadnje i malčiranja, obavezno zaliti krastavac. Važan savet za sve koji žele da uzgajaju krastavac, jeste da se on nikad ne zaliva hladnom vodom, jer je to šok za ove biljke. Kod starih domaćih sorti krastavca se u određenoj fazi rasta biljke, vrši takozvano pinciranje ili zakidanje vrhova. Cilj je da se podstakne razvoj bočnih grana, na kojima su ženski cvetovi iz kojih se i dobijaju plodovi. Kod novih hibridnih sorti krastavca nije potrebno pinciranje i ove sorte su rodnije, tako da treba razmisliti o izboru sorte. Osim toga hibridi su otporniji na bolesti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!