Jastuk od paprati

Svako od nas želi da se dobro odmori kad spava. Za to je neophodan udoban krevet i jastuk. Mnogi se žale da imaju problema sa ukočenim vratom, pa kupuju jastuke od memorijske pene i druga savremena tehnološka dostignuća. Ali ima i onih koji se više okreću prirodi i tradicionalnim ekološkim jastucima, koji su se nekad koristili. Jedan takav jastuk je upravo jastuk od paprati. On se ne puni sa perjem, nego suvim listovima paprati.

Paprat

Kod nas dominira paprat bujad ili latinski Pteridium aquilinum. Paprat je višegodišnja biljka, koja često može da se vidi kod nas u prirodi. Dobro podnosi suva i kisela zemljišta. Raste invazivno kao korov i smeta ostalim biljkama. Prilično je otporna, pa je paprat teško iskoreniti na nekom području. Ali može da se pametno iskoristi. Iako su mladi izdanci jestivi, paprat kao biljka je ortovna za jelo, pa treba biti na oprezu.  S druge strane moguća je upotreba listova paprati za punjenje jastuka. Ova paprat raste pretežno u brdsko-planinskim predelima. Bere se negde u jesen i suši se.

Paprat kao punjenje za jastuk

Nakon sušenja paprati listovi se skidaju i njima se puni jastučnica. Iskustva nam govore da se čovek na jastuku od parati dobro odmori i ne samo to nego ima paprat i lekovita svojstva. Listovi paprati su najzdravije uzglavlje koje možete zamisliti. Nakon godinu dana upotrebe ili kada se paprat u jastuku više ne oseti, treba ponoviti postupak sa sušenjem paparati i punjenjem jastuka.

Jastuk od paprati dejstvo

Jastuk od paprati emituje prijatnu toplotu i deluje protiv grčeva, trzanja mišića, reume i gihta, reumatske glavobolje, pa čak i zubobolje. Ako su bolovi niže u kičmi ili nogama, onda se i krevet može puniti sa paprati i to listovima i korenom. Buve, vaši, stenice i grinje ne vole paprat pa se neće zavlačiti u poseljinu. Za ovakvo dejstvo paprati verovatno su najzaslužnija eterična ulja koja sadrži, odnosno sastojci filmaron, filicin, floroglucin. Trudnice ne treba da budu u dodiru sa paprati, jer ona na njih ispoljava negativne efekte.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!