Sojino mleko u prahu priprema cena da li je zdravo

Sojino mleko je jedan od mnogobrojnih proizvoda koji se dobijaju od soje. To je zamena za kravlje mleko, naročito za one ljude koji ne podnose laktozu ili za osobe koje ne koriste namirnice životinjskog porekla. Sojino mleko se može kupiti u tečnom stanju i u prahu i to ne samo u prodavnicama zdrave hrane, nego i u marketima. Ako se pitate da li je sojino mleko zdravo ili ne, po tom pitanju se ne slažu ni stručnjaci, ali da budemo iskreni ne slažu se ni da li je zdravo kravlje mleko.

Kako se pravi sojino mleko

Sojino mleko je biljni napitak. Dobija se sušenjem soje, mlevenjem, mešanjem sa vodom, kuvanjem smeše i filtriranjem. Može se praviti kod kuće, ali većina ga kupuje u prodavnici. Postoji više komercijalnih brendova koji sojino mleko prodaju pakovano u flaše ili tetrapak, a dostupno je i u prahu.
Kod mnogih ljudi postoji bojazan kakav je sastav sojinog mleka, odnosno da li je ono što je u pakovanju zaista to što piše.
Sojino mleko je tradicionalna baza istočno azijske kuhinje. Smatra se da potiče iz Kine. Pitanje je koliko je sličan taj tradicionalni napitak, sa današnjim sojinim mlekom, komercijalno široko dostupnim.
Pitanje je i koliko je ispravan naziv sojino mleko, jer je mleko zapravo napitak koji se dobija od sisara. Možda bi ispravnije bilo reći da je to napitak od soje. Ali u nekim zemljama se koriste termini biljno mleko, biljni sir itd.

Sojino mleko upotreba

Uglavnom ga koriste oni koji su netolerantni na laktozu ili su vegani. Naravno svako ko želi može da koristi sojino mleko. Ne radi se samo o tome da se ono sipa u čašu i pije, nego se na isti način kao i obično mleko koristi u brojnim receptima, znači za puding, milkšejk, sos, musle itd.

Priprema sojinog mleka u prahu

Kada je u pitanju sojino mleko u prahu priprema se na sledeći način. Da bi dobili 1 l sojinog mleka, treba da u vodi rastvorite 8 supenih kašika sojinog mleka u prahu, a to je oko 100 gr. Može se rastvoriti u toploj ili hladnoj vodi. Najbolje je izmiksovati mikserom ili u blenderu.

Koje su prednosti sojinog mleka odnosno nutritivna vrednost

Sojino mleko jeste po boji, konzistentnosti i donekle po sastavu, slično kravljem mleku. Ipak, u poređenju sa kravljim mlekom ima manje masti, a više proteina. Nema holesterola, pa bez straha da ćemo se udebljati možemo ga koristiti. U tom smislu je sojino mleko za mršavljenje sasvim dobar izbor. Naravno to je dobro za srce i krvne sudove.
Sastojci koji sojino mleko čine vrednim su sojino ulje, sojin lecitin, minerali i vitamini koji se nalaze u sojinom mleku.

Koliko košta sojino mleko

Ako kupujete sojino mleko u prahu u zdravoj hrani ili supermarketu moraćete da izdvojite 300-400 dinara za 300 gr. Ako pak kupujete u flaši ili tetrapaku sojino mleko cena je od 200-300 dinara za 1 l.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!