Jagode za dobro zdravlje i vitku liniju

jagoda

Jagode su omiljeni prolećni plodovi. Znamo da se u njima nalaze korisni vitamini i minerali, a kalorije? Jagode imaju izuzetno malo kalorija i zato kažemo da su za vitku liniju odlične, pa ih možete jesti i u većim količinama. Jagode imaju samo 35 kcal na 100 grama. Druga je priča, ako jagode jedete sa šećerom, medom ili šlagom. Jagode plene svojim izgledom i ukusom, pa se s pravom ubrajaju u najomiljenije voće, kako za decu tako i za odrasle. Sezona jagoda je od aprila do jula i tada su najukusnije i najsočnije. Pijace su tada prepune prepoznatljivih crvenih plodova. Istina danas se jagode mogu kupiti u marketima i u drugim periodima godine, ali razlika je u ukusu, a i u ceni. Najbolje je jesti ih kada je prava sezona.
Jagode spadaju u porodicu ruža. Mogu se podeliti na divlje (šumske) jagode i gajene, odnosno baštenske. Jagoda može da se gaji u plastenicima i na otvorenom. U proizvodnji jagoda u novije vreme koriste se folije koje sprečavaju razvoj korova i održavaju zemljište vlažnim. Na taj način se olakšava proizvodnja i povećavaju prinosi.

Karakteristike jagoda koje možda niste znali

Jagode cvetaju dugo, po nekoliko meseci i za to vreme daju plodove. To je jedino voće kod koga se semenke nalaze spolja, a ne unutar ploda. Jagoda je poznata još iz antičkih vremena, a koristili su je stari Rimljani. Jagode izbeljuju zube.

jagoda cvet i list

 

Osim što su izuzetno ukusne koliko su zaista korisne jagode?

Jagode su korisne za čišćenje organizma, kao i protiv prolećnog umora, a to se posebno odnosi na šumske jagode. Izuzetno su bogate antioksidansima. Od vitamina posebno ima dosta vitamina C, zatim A i B. Od minerala je značajno spomenuti kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Flavonidi i tanini koji se nalaze u jagodama čine ovo voće korisnim kod upale želudca i creva, kod proliva, a spolja kod hemoroida. U tu svrhu se posebno koristi list i to bolje divlje, ali može i gajene jagode. Od lista jagode se pravi čaj. U narodnoj medicini jagode se upotrebljavaju za lečenje gihta, lenjih creva i reumatizma. Još su dobre za srce, protiv holesterola, za creva, pa čak i kod slabokrvnosti. Pomaže i kod peska u bubregu i žučnoj kesi, ali je u tom slučaju potrebno jesti veće količine. Jagode imaju i umerena analgetska svojstva. Osim u ishrani jagode se koriste i u kozmetičnoj industriji. Povoljno deluju na kožu lica, pa neke dame pribegavaju pravljenju maski za lice od jagoda u kućnoj radinosti. Neko seče jagodu na kolutove pa slaže preko lica, slično kao što se radi sa krastavcima. Druga mogućnost je da se od jagoda napravi kaša u koju se dodaje malo mleka, zatim se to nanosi na lice i drži 1 sat, a potom ispere.Veruje se da su jagode najbolje voće za izbeljivanje zuba.

Čaj od lista jagode

Dve male kašike suvog lista jagode preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopiti i ostavi da stoji 20 minuta, a onda procediti. Piti prohlađeno, do 3 šolje na dan. Bolji je efekat sa listom šumske jagode, mada i baštenske jagode imaju efekat, ali je potrebna onda veća količina lista za čaj.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!