Eterično ulje čajevca

cajevacČajevac ili čajno drvo je zimzelena biljka poreklom iz Australije. Samonikla je, ali se danas dosta i uzgaja na plantažama. Eterično ulje čajevca se dobija iz listova, parnom destilacijom. Ulje čajevca je izvanredno za negu kože, pa je stoga sastavni deo mnogih kozmetičkih i farmaceuskih preparata. Drvo čajevca je relativno malih dimenzija i može da naraste do 7 metara. Duga je tradicija upotrebe čajevca. 

Aboridžini su koristili listove za lečenje posekotina, opekotina i infekcija. Do ulaska antibiotika u široku upotrebu, ulje čajevca je bilo glavni lek protiv infekcija u Australiji. Sada ponovo, već neko vreme u svetu vlada veliko interesovanje za prirodnim lekovima, pa su plantaže čajevca ponovo aktuelne u Australiji. Druge zemlje su isto pokušale da uzgajaju čajevac, ali se ne dobija tako kvalitetan proizvod, koji je karakterističan samo za to podneblje.

Ulje čajevca i lekovitost

Ulje čajevca ulazi u sastav nekih sapuna, šampona, kupki, krema, gelova, losiona i sl. Njegova lekovitost i blagotvorno delovanje na kožu se manifestuje na više načina. Ulje čajevca je efikasno kod akni, protiv peruti, za atletsko stopalo, kod gljivičnih infekcija, ekcema, psorijaze, bolesti zuba, vaginitisa i sl.
Ulje čajevca se primenjuje u odgovarajućoj koncentraciji za oralnu higijenu, intimnu higijenu, u aromaterapiji, u vidu losiona posle brijanja itd.

Akne

Upotreba eteričnog ulja čajevca se pokazala korisna kod akni i čišćenja lica. U odnosu na neke druge sastojke koji isto deluju protiv akni, ulje čajevca ima manje neželjenih efekata. Blago je i efikasno sredstvo, ali treba ga duže koristiti da bi se postigli dobri rezultati. Koristi se kod blagih i srednje blagih oblika akni.

Uklanjanje peruti

Istraživanja su pokazala da su šamponi koji sadrže 5% ulja čajevca, dobri protiv peruti. Nakon mesec dana upotrebe ovog šampona, problem sa peruti je značajno manji.

Gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju se dugo leči. Studije su pokazale da eterično ulje čajevca daje rezultate, ako se upotrebljava svakodnevno i to 2 puta, u maksimalnoj koncentraciji i manjoj. Efikasne su i kreme za istu namenu, koje izmedju ostalih sastojaka sadrže i ulje čajevca.

Atletsko stopalo

Ulje čajevca se pokazalo kao lek za atletsko stopalo. Istraživanja su pokazala da oni koji primenjuju rastvor sa 50% ulja čajevca 1 mesec u većini slučajeva izleče atletsko stopalo.

Ulje čajevca deluje protiv gljivica, bakterija i virusa. Ulje čajevca nije otrovno , pa se može nanositi na kožu u punoj koncentraciji, na manje površine i u tankom sloju. Ipak preporuka je da se razblaži. Oralno se unosi u malim dozama, prema uputstvu. Neželjeni efekti su retki, ali ipak treba konsultovati lekara ili farmaceuta. Retko se dešava da se jave alergijske reakcije u obliku dermatitisa, plikova i osipa. Ulje čajevca ne treba da koriste osetljive osobe, trudnice i dojilje.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Eterično ulje čajevca“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!