Popino prase biljka (Hordeum murinum)

Biljka Popino prase je jednogodišnja livadska biljka, poznata i pod nazivima Mišji ječam, stoklasa, lažni ječam, kolenčasti ječam ili latinski Hordeum murinum. Kada vidite slike sigurno ćete se setiti da ste mnogo puta videli biljku Popino prase, koja je prepoznatljiva po svome gustom klasju. Naraste do 40 cm. Ova biljka je važna komponenta pašnjaka i korisna u ishrani životinja. Seme je jestivo, a ima i lekovita svojstva. Kada je u pitanju Popino prase alergija je moguća kod ljudi, a poseban problem predstavlja Popino prase kod pasa. Zašto je to tako objasnićemo u nastavku.

Stanište

Popino prase raste na području Evrope, u dobrom delu Azije, Severnoj Americi i ponegde u Africi. Rasprostrenjena je ova trava svuda oko nas. Ima je na livadama i pašnjacima, uz kuće, puteve i saobraćajnice. Ponegde se može uočiti i u gradskim sredinama.

Cvetanje

Popino prase cveta od maja do jula i neki ljudi su alergični na polen. Da bi se utvrdila alergija na popino prase, potrebno je otići na testiranje.

Popino prase kao hrana i lek

Jestivo je seme. Koristilo se samo kad bolja i lakša ishrana nije bila dostupna. Može se koristiti kuvano. Može se koristiti kao pinjoli orasi. Seme popinog praseta može da se melje i koristi za izradu hleba. Popino prase je diuretik i može se upotrebiti u lečenju oboljenja bešike. Kao i uvek kod upotrebe biljaka u lečenju treba potražiti savet profesionalca.

Zašto popino prase pravi probleme kod pasa i drugih životinja

Seme popinog praseta ima zaštitni omotač, koji je tako formiran, da se kači za dlaku i kožu životinja. Gotovo kao udica, kad se jednom zakači, teško će da spadne. Mogu se zabadati i prodirati kroz kožu. Problem se javlja naročito kad popino prase dospe u ušni kanal kod psa, kad se zabode između jastučića na šapi ili kad dospe u oko. Moguće su infekcije. Zbog svoje specifičnosti, teško se odstranjuje, a kad dospe u kožu, uvo ili oko životinje, na svaki pokret ulazi još dublje pod kožu. Ako primetite neobično ponašanje psa ili druge životinje, potrebna je pomoć veterinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!