Kaloper biljka čaj – Tanacetum balsamita

Kaloper je lekovita biljka, a zovu je još i biblijski list, turska metvica. Latinski naziv je Tanacetum balsamita. To je višegodišnja biljka, koja lepo miriše. Mirisom najviše podseća na nanu. Može da poraste do 1 m. Cveta tokom leta. Veruje se da je kaloper biljka poreklom iz Jugozapadne Azije i Mediterana. Njena upotreba seže daleko u prošlost, ali se danas malo uzgaja i koristi, iako ima lekovita svojstva. Prvi put se u katalogu biljaka pominje 812. godine. Od srednjeg veka, pa do početka 20. veka, uzgaja se masovno i koristi u medicinske svrhe. Danas se u Evropi ređe uzgaja i koristi, ali se još koristi u Jugozapadnoj Aziji.

Detalji o uzgoju kalopera

Biljka se ređe sreće u prirodi, ali može da se uzgaja u bašti. Preferira sunce ili polusenku. Ako se uzgaja u senci biljka ima puno listova, ali bez cveta. Ako je gajimo zbog lista, ovo je na neki način i prednost. Toleriše ph vrednost zemljišta od 5-7,6. Kaloper biljka nije mnogo zahtevna i uspeva u različitim uslovima. Seme se seje u zatvorenom, tokom ranog proleća. Kada se dobiju adekvatne sadnice, treba ih presaditi napolju na  stalno mesto gde će rasti.

Kaloper kao začin u kuhinji

Listovi su jestivi. Kaloper biljka se koristi za čaj i kao začin. U Engleskoj i Francuskoj je nekad bio omiljen kao začin. Dodavao se salatama, čorbama, sirevima i kolačima. Koristio se u proizvodnji piva, dok ga nije zamenio hmelj. Kod nas je to začin za čorbe i variva. Aroma je veoma prijatna. Od sušenih listova pravi se ukusan čaj od kalopera.

Medicinska upotreba kalopera

Danas se retko koristi u biljnoj medicini, iako ima blagotvorno dejstvo na digestivni trakt. Kaloper list je antiseptik, astringent, digestiv i laksativ. Unutrašnja upotreba je za organe za varenje, žučnu kesu i jetru. Nako kaže i da je kaloper za hemoroide dobar lek. A danas kruže priče da je kaloper za plodnost koristan. Spolja se koristio za lečenje opekotina i ujeda insekata. Dakle, iako ima lekovita dejstva, smatra se da je to praktično zastarela biljka u modernom herbalizmu.

Kaloper čaj

Čaj od kalopera se pravi tako što jednu kašiku suvih listova, prelijemo sa 2 dl ključale vode. Ostaviti 10 minuta, pa procediti. Piju se 2-3 šolje dnevno.

Za sve nas koji nemamo biljku kaloper u svojoj bašti, postavlja se pitanje gde kupiti kaloper čaj i koja je cena?

Da saznate koju biljku još zovu kaloper idite dalje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!