Kukuruzni hleb od kukuruznog brašna recept kako se pravi

kukuruzno brasnoKukuruzni hleb može da se pravi isključivo od kukuruznog brašna. To je stari domaći recept, kako se nekad pravio kukuruzni hleb, a neko ga i danas tako pravi. Negde ga zovu kukuruza, a negde proja. Mada ima recepata gde se dodaje belo brašno, ovo je recept bez dodavanja belog pšeničnog brašna i kvasca. Jeste malo tvrđi od običnog hleba, ali je zaista veoma ukusan i deca ga obožavaju.

Kukuruzni hleb priprema

U posudi pomešati kukuruzno brašno, so, ulje i prokuvanu, vrelu vodu. Dobro umešati varjačom, da se dobije testo. Da bi bilo mekše, po potrebi dodavati još vode. Kada se testo malo prohladi, još ga umestite rukama i oblikujte. Kada se testo sasvim ohladi staviti u podmazan pleh. Peče se oko 1 h na 180 stepeni. Hleb se potom zamota u čistu kuhinjsku krpu, dok se sasvim ne prohladi.

Sastojci

1 kg kukuruznog brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
½ vrele ključale vode

Kukuruzni hleb bez glutena

Prednost hleba sa kukuruznim brašnom je što ne sadrži gluten. Kukuruz je žitarica bez glutena i kao takav je pogodan kod glutenske dijete. Mnogi ljudi su alergični na gluten. Neki to znaju, a neki nisu ni svesni toga. Sem toga u ovom hlebu nema kvasca i belog brašna, a to su namirnice koje pogoduju razvoju kandide. Alergija na gluten ili kandida u crevima, mogu biti razlog nadimanja, gasova i drugih neprijatnosti. Nameće se logičan zaključak, da je mnogo zdravije jesti domaći kukuruzni hleb, nego hleb koji kupujemo u prodavnici.

kukuruzni hleb

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!