Dragoljub biljka kao lek

dragoljub cvetoviDragoljub je lekovita i ukrasna biljka latinskog naziva Tropaeolum majus. Koriste se obično sveži listovi i seme, mada je potpuno jestiva. Od dragoljuba se pravi sok, sirup, salata, čaj i tinktura. Kao lek se primenjuje za lečenje bronhitisa i astme, upale mokraćnih puteva i bubrega, dijabetesa, kožnih oboljenja i povreda, upale oka, regulaciju menstrualnog ciklusa. U narodnoj medicini je vrlo poznata i cenjena biljka. Dragoljub ima dejstvo protiv bakterija, gljivica i virusa. Ubraja se u prirodne antibiotike. Dobar je diuretik i blag laksativ. Sem toga, on jača organizam, daje mu snagu, energiju i podiže imunitet. To je sve moguće zahvaljujući sastojcima koji su zastupljeni u ovoj biljci. Ima mnogo C vitamina, u sličnim količinama kao peršun. Sadrži lutein u količinama 45 mg na 100 grama, što je najviše od svih jestivih biljaka. Ukus je blago pikantan i podseća na biber, ren ili rotkvice. Uzgoj ove biljke je moguć pa je prisutna i kod nas, iako je poreklom iz Južne Amerike. Tamo se koristila i poznata je kao biljka za dezinfekciju i zarastanje rana. Koristi se dragoljub kao lek i za ukras, ali tu nije kraj. Utvrđeno je da ima ulogu, kao prirodno sredstvo za zaštitu biljaka od insekata (prirodni insekticid), biljnih vaši, gusenica, leptira i mušica. Stoga se koristi za pravljenje rastvora za tretiranje biljaka ili se čak sadi ispod voća, da bi tako terao štetočine.

Sok od dragoljuba

Za sok se koriste sveži listovi dragoljuba, a eventualno i stabljike. Sok se cedi na sokovnik za lisnato povrće ili na mašinu za mlevenje. Uzimaju se 2 kašike soka 2 puta dnevno.
Ko nije u mogućnosti da pravi sok, sirup od dragoljuba se može pronaći u biljnim apotekama.

Tinktura od dragoljuba

Na 100 ml visokoprocentnog alkohola ide 1 kašika usitnjenih listova divljeg dragoljuba. To se drži sedam dana, uz povremeno mućkanje, a onda se i procedi. Pije se ova tinktura na kašiku, razređena sa vodom. Uzima se tri puta dnevno po jedna mala kašika. Primenjuje se protiv bronhijalne astme.

Salata od dragoljuba

Listovi dragoljuba su jestivi pa se od njih može pripremiti vitaminska salata. Sveže listove dragoljuba brati u proleće. Dobro oprati, iseckati, začiniti sokom limuna i servirati. Sadrži puno C vitamina i sumporne heterozide. Podiže imuitet i uništava klice, pa time sprečava zaraze i infekcije.

Čaj od dragoljuba za unutrašnju i spoljnu upotrebu

Čaj od dragoljuba se sprema tako što se mala kašika lista prelije sa 2 dl vruće vode. Nakon 30 minuta treba procediti. Piju se do 3 šolje na dan. Može se upotrebiti i spolja za obloge u slučaju kožnih oboljenja.

Seme dragoljuba se može upotrebiti sa jogurtom, sokom, slično kao lan ili semenke drugih biljaka. Potrebno je samo da se prethodno semenke istucaju u avanu.

Nije pogodna biljka za osobe sa čirom, bubrežne bolesnike, bebe i malu decu.

dragoljub list

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!