Kako ublažiti menstrualne bolove bez tableta prirodnim putem

menstrualni boloviMenstrualni bolovi mogu značajno poremetiti prvih jedan ili dva dana ciklusa, tako da morate menjati svoje planove, ostati kod kuće ili u krevetu. Zato žene koje ih imaju traže načine kako ublažiti menstrualne bolove, a najbolje prirodnim putem i bez tableta. Grčevi u stomaku, nadimanje, iscrpljenost, glavobolja mogu ugroziti dnevne aktivnosti. Bol i osećaj nelagodnosti, svakako nije normalno stanje. Ako ste znale šta vaš čeka, prethodnih dana ste onda, sasvim razumljivo, bile podložne promenama raspoloženja. Novi moderni lekovi samo ublaže bol, ne brinu o uzroku bola, a osim toga mogu biti i štetni.
Menstrualni bolovi se dešavaju zbog hormonskih promena, a veruje se da tu značajnu ulogu ima ishrana i stres.

Vežbe i ishrana

Redovno vežbanje će sigurno osnažiti organizam, a pozitivno će uticati i na stres, te će tako značajno doprineti da se ublaže menstrualni bolovi. Treninzi i vežbe se preporučuju, nema veze o kom sportu se radi.
Ishrana je itekako važna. Zdravo se treba hraniti stalno, ali nedelju dana pred menstruaciju posebno treba izbegavati šećer, so, kofein i žitarice u većim količinama. Telu su tada potrebni vitamini. Posebno vitamin D i vitamin B, ali i svi ostali. Valjalo bi tada jesti što više salate i samo nezasićene masnoće. Poželjno je da se limun i voda ujutro uzimaju, ali bez šećera. Dodatak vitamina D3 se preporučuje ukoliko nema dovoljno sunčevih zraka. Od minerala kalcijum i magnezijum imaju posebnu važnost. Zeleno lisnato povrće je sada odličan izbor u ishrani. Masnija riba i hladno ceđena ulja su izuzetno korisna za vas.

Prirodni lekovi za menstrualne bolove

Konopljika biljka od koje se pravi vitex čaj je u svetu poznata kao regulator hormona, te dosta ublažava neprijatne simptome i menstrualne bolove.
Ublažiti menstrualne bolove, moguće je i upotrebom čaja od hajdučke trave. Naravno to nije moguće momentalno, nego upotrebom čaja u dužem periodu, koji prethodi menstruaciji.
Menstrualne grčeve i bolove ublažava i dobro nam poznata biljka virak ili vrkuta.
Ajuvedarski lek za ublažavanje menstrualnih grčeva je čaj od cimeta i đumbira. Dovoljno je u šolju vrele vode staviti četvrt kašičice cimeta i nekoliko kriški svežeg korena đumbira. Sačekati 10 minuta i piti čaj.

Ne treba smetnuti s uma, da je neobično važan odmor. Relaksaciju će vam omogućiti 7-8 sati kvalitetnog sna.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!