Sok (sirup) od limuna kako se pravi limunada recept

sok od limunaSok od limuna dobijamo ručnim ceđenjem prepolovljenog ploda limuna. Limunada je već napitak, gde se soku od limuna dodaje voda i zaslađivač po izboru. Najjednostavniji mogući recept. Sirup od limuna se priprema na drugačiji način, a u nastavku dajemo recept. Sam sok od limuna ima izuzetno širok dijapazon primene. Koliko nam je limun samo postao nezamenjiv za prehladu i jačanje imuniteta. U kuhinji limun isto ima značajnu ulogu. Zdravija je zamena za sirće. Kombinacija limun i maslinovo ulje, je idealna za salatu. U kozmetičke svrhe limunov sok se sve više i više upotrebljava. Sok od limuna za lice, za kosu, u trudnoći, za mršavljenje i svašta još. Limun je sigurno jedan od najvažnijih plodova i uvek potrebno voće u domaćinstvu, a limunada je vodeće bezalkoholno piće.

Recept za najbolju limunadu

Oprati i prepoloviti limun. Iscediti polovinu na cediljku. Poželjno je imati cediljku sa sitom, odnosno mrežicom odozgo, da semenke ne upadaju u sok od limuna. Tako nam u posudi ostaje čist sok, koji sipamo u čašu. Neko uz sok doda i pulpu koja ostane, a neko više voli bez. Nalije se voda u čašu. Kao zaslađivač preporučuje se med. To je najbolja kombinacija. Na posletku, sve treba dobro promešati, da bi se med rastopio. Po želji u čašu dodati kockice leda i slamčicu.
Limunada je sigurno jedno od najstarijih pića. Zamena je za tablete C vitamina, a limunada sa medom i mnoge lekove ostavlja daleko iza sebe. Limunada je piće za decu i odrasle, za trudnice. Mnoge trudnice imaju potrebu za limunom i limunadom, kao i prehlađeni, te rekovalescenti. Kao kakav energetski napitak limunada u tim situacijama, podiže imunitet i zadovoljava potrebe organizma.

Sirup od limuna bez kuvanja

Neki ljudi vole sirupe, koji mogu dugo da stoje u ostavi. Po potrebi ih otvore, razblaže sa vodom i eto ga fin sokić. Jedan od takvih sirupa je i ovaj sirup od limuna.
Dobro oprati limunove. Iseći ih na polovine i sve iscediti u veliki lonac. Dobro oprana kora limuna može da se iseče na kockice i pridruži soku. Potom doliti vodu i dodati šećer i vanillin šećer . Dobro promešati i poklopiti. Treba da stoji od 12 do 24 sata, uz povremeno mešanje, kako bi se sastojci rastopili i sjedinili. Nakon što prođe predviđeni rok, procediti sirup od limuna i naliti ga u staklene flaše.

Sastojci

1 kg limuna
2 kg šećera
4 l vode
5 kesica vanila šećera

limunada

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!