Rusa trava, biljka rosopas za bradavice (video)

rosopas_mala Rusa trava ili rosopas je biljka koja je u narodu poznata po tome da njeno mleko uklanja bradavice. Kada se stabljika ove biljke odlomi, onda se pojavljuje žuto narandžasta tečnost. Stavljanjem na bradavice u određenom periodu, 2-3 puta dnevno, rosopas trava ih jednostavno malo po malo spaljuje i eliminiše. Naravno to nije jedini razlog zašto je ova biljka lekovita i veoma cenjena. Najpoznatija je kao rosopas ili rusa trava, ali zovu je još i žuta trava, zmijsko mleko, zmijsko grožđe, božji dar, Marijina trava itd. Latinski naziv je Chelidonim majus L.

Rusa trava karakteristike

Rusa trava je trajna, zeljasta biljka. Svuda se pojavljuje, a najčešće pored puteva i ograda. Raste kao korov, pa mnogima smeta. A neki i ne znaju da je to vredna lekovita biljka. Rosopas može da naraste do 80 cm. Biljka cveta od aprila i celo leto. Žuti cvetovi pojavljuju se na vrhovima stabljika. Listovi su okruglasto nazubljeni. Cela biljka je lekovita, ali uglavnom se koristi nadzemni deo. Sveža trava rusa se ne uzima za unutrašnju upotrebu (toksični su posebno podzemni delovi), već samo za spoljašnju. Osušena biljka se uzima za unutrašnju upotrebu u obliku čaja i u mešavinama. Koren se vadi pre cvetanja, a ostali delovi biljke se beru u toku cvetanja. Sušenje se vrši na toplom mestu, gde cirkuliše vazuh.

Šta sve leči rosopas

Osim što je mleko ruse trave dobro za uklanjanje bradavica, slično kao i smokvino mleko, ova biljka je odlična za čišćenje krvi i obolelu jetru. Korisiti se i za pojačanje lučenja žuči. Sok i infuzija imaju bakteriološko dejstvo, kao i fungicidno (protiv gljivica). Biljka sadrži etarsko ulje, smole, organske kiseline i alkaloide. Deluje kao sedativ, pa se primenjuje i kod neuroze i depresivnih stanja. Rosopas se koristi u mnogim mešavinama biljaka, za lečenje jetre, žuči, kod astme, plućnih bolesti, reume i gihta. Za spoljnju upotrebu se koristi kod kožnih oboljenja. Osim bradavica koje smo već pomenuli rosopas je dobar i za kurije oči, lišajeve po koži, ekcem, psorijazu, tuberkulozu kože itd. U literaturi se na nekim mestima rosopas pominje kao lek za Trichomonas vaginalis i gljivicu Trichophyton. Korisiti se još i kod lečenja bubrega, bolova u želudcu i crevima (grčeva), hemoroida, žutice. Ova biljka se upotrebljava u narodnoj medicini i homeopatiji. Postoje određena ograničenja kod upotrebe, pa se savetuje da biljku ne koriste mala deca, trudnice i dojilje. Zbog otrovnih sastojaka treba biti oprezan pri upotrebi.

Rosopas čaj

Jedna kafena kašika suvog rosopasa prelije se sa šoljom vrele vode. Treba poklopiti i neka odstoji 20 minuta, a onda se procedi. Piti gutljaj po gutljaj, jednu do dve šolje na dan.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!