Bademovo mleko u ishrani i kozmetici

bademBademovo mleko jednostavno možete napraviti kod svoje kuće. Zašto praviti bademovo mleko? Mnogi ljudi ne vole kravlje mleko ili uopšte mleko životinjskog porekla. Neko ne podnosi laktozu, neko ne jede namirnice životinjskog porekla ili posti zato što je baš u toku post. Bademovo mleko je idealna zamena za mleko životinjskog porekla. Mleko od badema se koristilo u dalekoj prošlosti, kao zamena za kravlje mleko, koje nije uvek bilo dostuno. Odličnog je sastava i veoma hranjivo. Ovo mleko se može piti, a može se koristiti u kulinarstvu kao i obično mleko. I stvarno kad napravite i probate mleko od badema, videćete da je pitko, blago i prijatnog ukusa. Ako volite bademe i aromu marcipana sigurno će vam se dopasti i bademovo mleko. Mnogi stručnjaci smatraju da je bademovo mleko bolje od sojinog mleka, koje može izazvati hormonske poremećaje, kao i od mleka životinjskog porekla, za koje se tvrdi da nije u potpunosti svarljivo. I pored toga bademovo mleko danas nije mnogo zastupljeno u ishrani.

Bademovo mleko nutritivna vrednost

Jedna šolja bademovog mleka sadrži oko 60 kalorija. Sadrži proteine i korisne nezasićene masne kiseline. Značajan je izvor kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma. Od vitamina posebno ima E i B6. Ima nizak glikemijski indeks. Bademovo mleko je lako svarljivo. Preporučuju ga nutricionisti kao zdravu hranu. Bolje je praviti bademovo mleko, nego ga kupovati.

Recept za mleko od badema

Bademe treba potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Zatim vodu prospite, bademe oljuštite od kožice i stavite u blender. Ne moraju da se ljušte, ali je mleko lepše sa oljuštenim. Potom u blender dodajte 2-3 puta više vode nego što ima badema. Zatim miksujte sve dok ne dobije željenu formu. U blender možete dodati neke prirodne arome i zaslađivače koje će još ulepšati ukus. To može biti štapić vanile, cimet, med, javorov sirup, malteks i sl. Dobićete gušću smesu koju treba procediti kroz odgovarajuću cediljku i tako će se izdvojiti bademovo mleko. Sipajte ga u čistu staklenu teglu ili flašu. Ovakvo pripremljno mleko može da se čuva u frižideru do 5 dana, stoga uvek napravite količinu koju ćete da potrošite u tom periodu. Ne treba ga kuvati i podgrevati. Sadržaj koji vam je ostao u cediljki možete iskoristiti za pravljenje bademovog brašna ili kao masku za lice.

Bademovo brašno

Preostali sadržaj stavite na pek papir, pa u pećnicu na minimalnu temperaturu. Kada se osuši ponovo u blender da se samelje i da dobijete brašno. Ovo bademovo brašno može biti zamena za obično brašno pri pravljenju kolača.

Bademovo mleko za lice i telo

Bademovo mleko se može upotrebiti i u kozmetičke svrhe. Blagotvorno deluje na kožu. Pod nazivom bademovo mleko prodaju se i kozmetički preparati, koji sadrže bademovo ulje i druge sastojke. Upotrebljavaju se za čišćenje lica, skidanje šminke, kao mleko za telo itd. Iskustva sa primenom badema u kozmetičke svrhe su više nego pozitivna.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!