Gljivice na noktima nogu i ruku lečenje

nogaGljivice na noktima su mikozno oboljenje, koje se sporo i dugo leči. Gljivice se češće pojavljuju na noktima nogu, ali ponekad i na rukama. Na to može ukazati promena boje nokta, oštećenje i neprijatan miris. Čim se primete promene, potrebno je započeti lečenje. Nekad nije moguće odmah uočiti razvoj gljivica, jer napadnu unutrašnju stranu nokta, pa se promene uočavaju tek kad pređu na gornju stranu. Važno je da se sa lečenjem krene što ranije, da bi bilo efikasnije i brže izlečenje. Osim toga gljivice neće nestati same od sebe, nego je potrebno nešto preduzeti. Ovo je estetski i zdravstveni problem, stoga je neophodno posvetiti se lečenju.

Simptomi i lečenje gljivica na noktima

Ako primetite bilo kakve promene na noktima treba se javiti lekaru. Obično se prvo uoči promena boje. Deo nokta postane žut ili svetlo smeđ. Kod nekog se javljaju zadebljanja nokta. To je već znak da je gljivična infekcija uzela maha. Lekar će to da vam potvrdi ili demantuje. Lečenje je dugotrajan proces i treba biti veoma uporan. Danas postoji dosta lekova koji se koriste za lečenje ove gljivične infekcije. U zavisnosti od oblika i stadijuma lekar će vam prepisati lek koji je za vas optimalan. Lekovi mogu biti u vidu krema, losiona i oni koji se uzimaju oralno. Gljivičnu infekciju noktiju treba shvatiti ozbiljno, naročito kod dijabetičara i osoba sa oslabljenim imunitetom, ali i kod svih ostalih.

Prirodni lekovi

Važno je znati  da postoje i prirodni lekovi koji mogu da pomognu. Jedan od najboiljih je čajno drvo, koje se koristi u obliku eteričnog ulja čajevca. Ovo eterično ulje daje rezultate, ako je visokokoncentrovano. Potrebno je da se operu i dobro posuše nokti, te da se što je moguće više, iseku grickalicom ti delovi koji su promenili boju. Jednostavno da se odstrani ono što je loše, ali ne sme da boli. Zatim se ulje nakapava ili se nanosi mast ili krema. Nanošenje je najbolje sa vatom ili štapićima. Za prirodno lečenje neki koriste i ricinusovo ulje, kao i sirće. Osim toga neki preporučuju kupke od đumbira, origana, kamilice i žalfije. Nanošenje paste od belog luka (koji je poznat kao prirodni lek za gljivične infekcije) i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, bi moglo da da rezultate.

Zašto se javlja gljivična infekcija nokta

Gljivična infekcija nokta na šaci ili na stopalu je u medicini poznata kao onihomikoza. To je relativno česta gljvična infekcija. Gljivičnim infekcijama noktiju su skloniji ljudi srednjeg i starijeg životnog doba. Gljivice na noktima ruku se pojavljuju ako su ruke dugo i redovno izložene vodi. To noktima nikako ne prija. Na primer rizični poslovi bi bili perač automobila, perač sudova i sl. Preventiva bi mogla biti upotreba zaštitnih rukavica. Neadekvatna higijena ruku isto može biti jedan od uzroka. Smatra se da dugotrajno nošenje veštačkih noktiju može imati uticaj na razvoj gljivica. Gljivice na noktima nogu su češća pojava. Razlog za to je sasvim logičan. Naime stopala, a samim tim i nokti su veći deo dana zatvoreni u čizmama, cipelama ili papučama. Znojenje nogu je neizbežno. Takva vlažna sredina nije prirodna i šteti. Pa još ako je obuća sasvim zatvorena, uska, neudobna i od nekvalitetnog materijala. Veći je rizik kod osoba kojima se noge više znoje, a i čarape zadržavaju vlagu. Uvek treba imati na umu da vlaga i toplota pospešuju razvoj infekcije. Poželjna je otvorena obuća, ili ona koja ima neku vrstu ventilacije, ali to zavisi i od godišnjeg doba.

Šta je preventiva

Preventiva bi bila dobra lična higijena. Briga o rukama, tako što se koriste zaštitne rukavice kada se radi sa vodom i detrdžentom. Redovno pranje nogu i menjanje čarapa, te upotreba otvorene obuće kad god to klimatski uslovi dozvoljavaju.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Gljivice na noktima nogu i ruku lečenje“

  1. Postovani,
    Ja imam vec vise godina, sledece simptome:Beo jezik,nezainteresovanost, odsutnost, bezvoljnost, slaba moć pamćenja i zapažanja, hroničan umor. Da li je kod mene moguca Candida u vecem obimu?
    Unapred hvala,
    Macas

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!