Rooibos (massai) čaj afrički crveni grm

crveni cajRooibos čaj je još poznat kao afrički crveni grm ili massai čaj. Reč je o biljci latinskog naziva Aspalathus linearis. Biljka je žbunasta i raste u Južnoj Africi. Za dobijanje biljnog čaja pod nazivom roibos, koriste se listovi ove biljke. Listovi su igličasti, a biljka metlasta. Listovi oksidiraju i daju roibos čaju prepoznatljivu crvenu boju i prijatan ukus. Proces proizvodnje počinje branjem, zatim seckanjem, usitnjavanjem, gomilanjem, vlaženjem i potom dolazi do fermentacije. Na kraju se listovi suše na suncu. Od iste biljke se dobija i takozvani greenbush čaj, samo je drugačija tehnologija proizvodnje, pa je stoga ovaj čaj više zelenkast. U listovima se inače nalazi visok udeo C vitamina, bez kofeina, a sa malo tanina. Priprema se slično kao crni ili zeleni čaj i sa njima ga često upoređuju.

Kako se pravi rooibos čaj priprema

Roibos crveni čaj se priprema sasvim lako. Za svaku šolju čaja je potrebna mala kašika roibos herbe. Dovoljno je držati u vreloj ključaloj vodi samo 5 minuta i eto ga prijatan napitak u kome ćete uživati. Naravno postoji i rooibos u filter kesicama, pa je jedna kesica dovoljna za šolju čaja. Neko dodaje mleko, limun ili med u ovaj crveni čaj, ali i bez ikakvih dodataka je lep.

Gde kupiti rooibos čaj i cena

Rooibos čaj možete kupiti u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i u većim supermarketima. Prodaje se u filter vrećicama, a onaj kvalitetniji je svakako u rinfuzi. Cena je nešto viša nego za naše domaće čajeve, ali ne toliko visoka da ne možete sebi priuštiti poneku šoljicu rooibos čaja.

Lekovita svojstva rooibos čaja

Afrički crveni grm ili rooibos čaj je pre svega čaj za uživanje, koji se sad već  koriti širom sveta umesto crnog čaja ili kafe. Ali ne zaboravimo da ovaj čaj ima i neka lekovita svojstva. Preporučuje se kod nesanice, stresa i napetosti. Delotvoran je kod želudčanih i crevnih tegoba, te kod kožnih oboljenja. Takođe poseduje izvesna antialergijska svojstva. Sadrži solidne količine cinka, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, bakra i fluora. Jača zube i kosti. Neki koriste roibos čaj za mršavljenje, jer im navodno potiskuje želju za slatkim i hranom uopšte. Rooibos je veoma prijatan napitak, koji uz to gasi i žeđ.

Rooibos čaj za decu i trudnice

Obzirom na to da u ovom čaju nema kofeina, blag je i nema neke nuspojave, mogu ga piti deca i trudnice. U Africi ga čak daju maloj deci, kao neku vrstu preventive protiv alergija. Čaj je blagotvoran za stomak i zaustavlja preterano lučenje želudčane kiseline. A kod dece umiruje grčeve ili kolike.

roibos caj

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!