Kana i prirodne farbe za kosu

kosaKana za kosu i druge prirodne farbe za kosu koje su nam lako dostupne imaju svoje prednosti, jer ne oštećuju kosu. Možda prirodne boje nisu tako intenzivne i nemaju tako raznovrsnu paletu, ali su ipak prirodne i ne štete, pa su zato i preporučljive. Farbanje kose je prisutno od davnina. Uvek je postojala ta želja za podmlađivanjem i skrivanjem sedih vlasi kose. Ali ponekad je razlog jednostavno želja za promenom. Pa tako i promena boje kose može nam doneti bitno drugačiji izgled. Nekad su se više koristile prirodne boje za kosu, ali i danas ima sve više onih koji se vraćaju prirodnim farbama koje ne oštećuju kosu.

Kana

Kana grmolika biljka je poreklom iz Afrike, a danas raste u Aziji i Australiji. Za bojenje kose se koristi od davnina, a neki narodi je koriste i za farbanje kože i crtanje po koži, tetoviranje, zatim za nokte, bojenje predmeta, vune i kože. Sem što boji kosu, kana daje sjaj, a jača i koren kose. Veruje se da sprečava opadanje kose i povoljno utiče na otklanjanje peruti. Kana nije opasna za kosu, naprotiv predstavlja sjajan regenerator/kondicioner za vašu kosu. Za farbu se koriste listovi biljke. Listovi kane se beru i suše, a potom se drobe i melju u prah, koji se koristi za farbanje. Nijanse zavise od faze zrelosti u kojoj se listovi nalaze kada se beru. Uglavnom nijanse su od crvene, preko bakarne, do smeđe boje. Nekad se kana meša sa drugim biljkama i tako se dobijaju različite nijanse. Kakva će boja kose biti posle farbanja sa kanom zavisi i od prirodne boje vaše kose.

Biljke za svetliju kosu

Da bi dobili svetliju kosu možete da probate sa upotrebom kamilice, limunovog soka i nevena. Napraviti jak čaj od kamilice i nevena, po jednu šolju i pomešati sa pola šolje limunovog soka. Sipati u prskalicu i nanositi na kosu kao sprej. Ostavite da deluje bar 2 sata, a onda isperite. Ovo treba ponavljati više puta nedeljno da bi bilo efekta. Bolji efekat se postiže kada se posle izlazi na sunce. Poznato je da sunce posvetljuje kosu, ali svakako nije poželjno dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zracima.

Biljke za crvenu kosu

Ako imate svetliju kosu, a želite da bude crvena ili imate crvenu, a želite da bude još intenzivnija probajte sa hibiskusom, cveklom i šargarepom. Možete probati sa svim ovim biljkama ili pojedinačno. Pravite prirodan čist sok od cvekle i šargarepe i tako ga koristite bez razblaživanja. Možete mešati sa čajem od hibiskusa i nevena. Kvasite kosu ovom mešavinom i ostavite da deluje 2 sata, pa posle isperite.

Biljke za taminiju kosu

Ako hoćete da potamnite vašu kosu prirodnim putem, koristite orahe, kafu i čaj od žalfije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!