Da li lubenica goji i kalorije

bostanDa li lubenica goji i koliko ima kalorija, pitaju se mnogi ljubitelji ovih krupnih i sočnih letnjih plodova. Je li lubenica dijeta realna za mršavljenje. Leto je godišnje doba kada niko ne želi da se deblja, jer se svaki višak kilograma lako uočava, pa malo više vodimo računa šta jedemo. Da li je lubenica voće ili povrće, je već manje bitno onima koji se njom slade.

Lubenica kalorije

Komad sočne slatke lubenice veoma prija kad je letnja žega. Ali koliko kalorija ima i da li goji? Jedna šolja lubenice ima oko 45 kalorija. To zaista nije mnogo, pa se može reći da je lubenica niskokalorična namirnica. Sadržaj masti je tako mali u lubenici da ne predstavlja nikakvu opasnost. I sa većom količinom od jedne šolje lubenice na dan, malo je verovatno da ćete se ugojiti. Lubenica sadrži dosta vode i malo vlakna. Ono što će nekoga da zabrine je visok glikemijski indeks, koji lubenica ima. Pogrešno je misliti da će ovo da deluje tako da upropastite svoju vitku liniju. Samo 11 grama ugljenih hidrata na šolju lubenice, nije za brigu. Iako ima visok glikemijski indeks ne podiže mnogo šećer u krvi, pa to neće imati uticaj na dobijanje na težini, ali ipak nije preporuka za dijabetičare.

Lubenica dijeta

Neke komponente u lubenici čak mogu da doprinesu gubljenju na težini. Lubenica sadrži visoke nivoe jedinjenja zvanog citrulin, koji se u organizmu metaboliše u amino kiselinu arginin. Prema nekim istraživanjima viši nivo arginina u organizmu može doprineti manjem deponovanju masnoće i boljem funkcionisanju kardiovaskularnog sistema. Ako se ovo pokaže kao tačno, onda lubenica dijeta ili druge vrste dijeta gde se koristi i lubenica zaista mogu pomoći za mršavljenje. Veruje se da arginin deluje i kao afrodizijak.

Da li je lubenica voće ili povrće

Lubenica ili bostan botanički spada u povrće, iako mnogi misle da se radi o voću, verovatno zbog slatkog ukusa. Lubenica je jednogodišnja biljka, a to je osnovni razlog što je svrstana u povrće. Bostan je inače iz porodice tikvi.

lubenica

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!