Macina trava čaj za plodnost

macina trava

Macina trava je višegodišnja grmolika biljka, koja naraste u visinu do 40 cm. U narodu je još poznata kao očajnica ili tetrljan, na engleskom se zove white horehound, a na latinskom marrubium vulgare. Biljka je prisutna širom Evrope, odakle i vodi poreklo. Očajnica je zeljasta biljka, a najčešće raste u šumovitim predelima, na vlažnom tlu. Cvetovi su bele boje, a listovi su obrasli dlačicama.
Foto: Manuel Martin Vicente
Listovi su donekle slični istovima nane. Imaju neobičan miris, koji se znatno izgubi sušenjem i čuvanjem. Macina trava cveta od juna do septembra. Biljka može lako i da se uzgaja iz semena. Za lek se sakuplja cela biljka, ali najbolji su listovi. Suši se u hladovini. Bila je poznata još u starom Rimu i Egiptu zbog svojih lekovitih svojstava.

Lekovitost macine trave

Očajnica se najviše koristi u vidu čaja ili sirupa. Biljka je poznata od davnina po svom blagotvornom dejstvu na smirivanje kašlja, a koristi se i kod bolesti pluća i početnih stadijuma tuberkuloze. Olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i koristi se kod šištanja pluća. Pogodna je za astmatičare i one koji su kratkog daha. U slučaju obične prehlade dovoljno je koristiti čaj od macine trave. Biljka ima antiupalna svojstva pa se negde koristi i za vidanje rana. Listovi macine trave u prahu se mešaju sa masti i stavljaju na kožu za brže zarastanje.
Novije naučne studije su pokazale da macina trava ima antiupalna, antikancerogena, antimikrobna i antidijabetska svojstva.

Plodnost i očajnica

Interesantno je da se u našoj narodnoj medicini već dugo macina trava koristi za zdravlje žene i kao lek za neplodnost. Po tome je i doblia naziv očajnica. Ovaj termin se odnosi na ženu koja je očajna, jer želi, a ne može da postane majka. Smatra se da trava očajnica deluje tako što normalizuje lučenje polnih hormona, te na taj način stabilizuje funkcionisanje ženskih reproduktivnih organa. Dovodi u red menstrualne cikluse, zdravlje jajnika i omogućava plodnost i začeće.

Priprema čaja od macine trave

Jednu malu kašiku čaja prelijte sa 2 dl vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Čaj može da se pije više puta dnevno. Ako se pije čaj radi začeća, onda ga treba piti  duže vreme, sa prekidima u toku menstruacije. Prema nekim izvorima čaj treba koristiti najmanje tri meseca, a po začeću prestati sa upotrebom. Čaj ima opor ukus, pa može da se zasladi sa medom, ali pošto se pije često, bolje je bez zasladjivača.
Za istu namenu može se koristiti i mešavina čajeva od biljaka koje imaju slično dejstvo, a to su osim macine trave, virak i zdravac.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Macina trava čaj za plodnost“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!