Laneno seme kao lek upotreba za mršavljenje probavu i kalorije

laneno semeLaneno seme je jeftina superhrana, koju svako može uključiti u ishranu. U upotrebi je laneno seme kao lek za čišćenje creva, bolju probavu i protiv zatvora, pa kažemo da je ono promoter digestivnog zdravlja. Zbog svih ovih osobina poželjne su semenke lana za mršavljenje, kao dodatak dijetetskim obrocima, naročito za doručak. Ni kalorije nisu problem, a ima ih 492 kcal na 100 gr.

Laneno seme kao lek

Ko redovno jede laneno seme ne bi trebalo da ima problema sa zatvorom. Zato semenke lana važe za lek za opstipaciju i bolje varenje. Nije ni čudo, jer sadrže vlakna (rastvorljiva i nerastvorljiva), kao i sluz. Značajna je uloga lana za čišćenje creva. Prema nekim istraživanjima mogu da spreče rak debelog creva. Neko ko je imao u porodici istoriju ovog oboljenja, trebalo bi da konzumira laneno seme preventivno. Prema brojnim studijama i drugi oblici raka se teže razvijaju pri upotrebi semena lana. Ove semenke su jedan od najboljih izvora omega 3, kao i chia semenke. Omega 3 imaju ulogu za imunitet, srce, mozak, zglobove. Manji je rizik od raka i srčanih oboljenja. Seme lana sadrži dosta fitoestrogena, koji su nešto kao prirodna zamena za hormonsku terapiju. Pomažu uravnoteženje ženskih hormona, posebno estrogena. Time laneno seme može imati pozitivan uticaj na neprijatnosti u menopauzi, kao što su valunzi i sl. Ove male semenke, ako redovno jedemo, smanjuju nivo holesterola u krvi. Zbog vlakana koja sadrže, zaustavljaju prodor masnoća u probavnom traktu, tako da ne mogu da se apsorbuju u organizam.

Laneno seme upotreba

Kada  govorimo o tome kako se koristi laneno seme upotreba može biti u celosti, a može se izgnječiti da pukne ili se melju semenke pa dobijemo mleveni lan. Laneno seme je tvrdo i ako se samo tako proguta, neće se iskoristiti na pravi način. Evo kao ćete pravilno iskoristiti laneno seme. Jednu punu malu kašiku lanenog semena sipajte u čašu, a zatim prelijte vodom i ostavite preko noći. Šta se dešava preko noći? Laneno seme će upiti nešto vode i malo omekšati, te biti sasvim pogodno za jelo. Procediti semenke da se odvoje od ostatka vode i sipati ih u voćni sok ili jogurt, te na taj način konzumirati. Ovako možemo jesti laneno seme svako jutro, sem osoba koje imaju zdravstvenih problema sa crevima, kao što je divertikulitis. Druge poznate metode za upotrebu lanenog semena, su da se zdrobi i usitni uz upotrebu tučka i avana ili da se samelje u mlinu za kafu. Zatim može da se meša sa sokom, jogurtom ili posipa na hranu. Ono što je važno znati, jeste da laneno seme nikad ne treba kuvati. Da bi seme lana ili mleveni lan bili duže sveži, treba ih čuvati u frižideru.

Laneno seme za mršavljenje

Laneno seme za mršavljenje se koristi kao dodatak ishrani uz doručak. Ovo je hrana koja ne deblja, a daje neophpdnu energiju. Zbog sadržaja zdravih masnoća i vlakna, postoji osećaj sitosti i zadovoljstva. Nema potrebe kasnije za mnogo jela i kalorija. Zato redovno dodavanje neke kašike lana u voćni sok, jogurt, na salatu i sl. može biti dobar plan za vašu dijetu.

seme lana

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!