Med i cimet za lice kosu mršavljenje

medMed i cimet kao mešavina je veoma lekovita kombinacija, a tako laka za napraviti. Nekima se čini da su med i cimet suviše jednostavna receptura da bi bila istinita priča o lekovitosti. Ali prema novijim naučnim studijama ovo je stvarno mešavina koja pozitivno deluje na mnoge zdravstvene probleme. Cimet je kao začin i lek bio poznat još u vreme starih Egipćana. Cimet reguliše probavu, sprečava nadimanje, dobar je za srce i krvotok, to je diuretik i deluje antibakterijski. U ishrani se preporučuje cejlonski cimet, jer je bolji od kineskog cimeta, koji može da sadrži više kumarina nego što je dozvoljeno. U praksi se ne retko mešaju ove dve vrste cimeta, tako da sadržaj kumarina bude u dozvoljenim granicama.
Med je bogat mineralima, zaslađivač (zamena za šećer) i ako je pravi onda je lekovit. Ako se pravilno dozira med samostalno, a posebno u kombinaciji sa raznim biljkama ima lekovita svojstva, pa tako i sa cimetom. Kombinacija meda i cimeta je poznata od davnina. Koristi se u ajurvedi i tradicionalnoj grčko-arapskoj medicini, a u novije vreme je ova mešavina popularna i na zapadu, kao sredstvo za mršavljenje.  Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre uzimanja prirodnih lekovitih preparata, a to važi i za med i cimet, a posebno ako već pijete lekove.

Kako upotrebljavati med i cimet

Med i cimet se mogu koristiti na više načina. Najjednostavnije je razmutiti u čaši vode med i cimet u prahu i jednostavno popiti ovaj napitak, jednom ili dva puta dnevno. Isto tako med i cimet mogu da se razmute u čaju, ali čaj ne treba da bude vreo. Mešavina meda i cimeta može da se maže na hleb u tankom sloju, umesto maslaca i džema, na primer. Pasta koja se pravi od meda i praha cimeta u odnosu 3:1 za med, nanosi se na lice kao maska radi čišćenja lica od bubuljica, a može i na kosu.

Med i cimet za dugovečnost

Med i cimet predstavljaju pravi eliksir, održavaju organizam zdravim i vitalnim. Korisno je za srce, varenje hrane, vraća svežinu i daje energiju. Postoji verovanje da se upotrebom ova dva sastojka produžava životni vek.

Zglobovi

Med i cimet su zajedno odličan antioksidans, zagrevaju organizam i idealna su kombinacija za lečenje artritisa. Moguće je da ublaže bolove i upalu zglobova. Za ovu namenu preporučuje se unutrašnja i spoljna upotreba.

Med i cimet za lice i bubuljice

Prema iskustvu mnogih koji su probali, med i cimet mogu pomoći kod čišćenja lica i eliminisanja bubuljica. Umutite tri kašike meda i jednu kašiku cimeta i nanesite na lice. Ostavite da stoji bar 1 sat pa isperite mlakom vodom. Ako ovako radite svaki dan 10-15 dana lice će biti čistije, a bubuljice će da se povuku.

Med i cimet za kosu

Med i cimet mogu da se koriste i kao maska za kosu. Kosa se hrani korisnim sastojcima, dobija prelep miris i mekoću. Ako se ova maska redovno primenjuje, cimet može malo da posvetli kosu. Ponekad se ovoj kombinaciji dodaje i maslinovo ulje.

Med i cimet protiv holesterola

Napitci od meda i cimeta su korisni za osobe sa povišenim holesterolom. Istraživanja su potvrdila da se na ovaj način smanjuje nivo holesterola u krvi.

Med i cimet za jačanje imuniteta

Naučna istraživanja su utvrdila da uzimanje meda i cimeta jača imuni sistem i štiti organizam od bolesti. To se posebno odnosi na prehlade, virusne i bakterijske infekcije.

Med i cimet dijeta za mršavljenje

Kako med i cimet, kao idealna kombinacija, deluju na gubljenje težine? Iako je čudno da med koji je sladak može da doprinese mršavljenju, prema nekim istraživanjima , ko redovno uzima ovu mešavinu meda i cimeta može smršati. Suština je u tome da mešavina ova dva sastojka ima takva svojstva da onemogućava masnoćama da se akumuliraju u organizmu. Naravno uvek postoje i drugačija mišljenja, pa je najmerodavnije vlastito iskustvo. A obzirom da med i cimet imaju i druga lekovita svojstva, nije nikakva šteta da se neko vreme proba uzimati ova kombinacija. Probajte 1-2 puta dnevno uzimati mešavinu meda i cimeta u odnosu ¼ kašičice cimeta na 1 kašičicu meda. Najbolje je ovo razmutiti u prohlađenom čaju i uzimati pre doručka i/ili uveče pre spavanja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!