Liker od mladih zelenih oraha

zeleni orasi

Liker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha. Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak pijuckati ovakvo piće, opšte je uverenje da ima i značajne zdravstvene prednosti. To je moguće zahvaljujući mladim zelenim orasima koji u toj fazi razvoja sadrže vredne sastojke, posebno se to odnosi na sadržaj joda, koji je često deficitaran u svakodnevnoj čovekovoj ishrani.

Recept za liker od oraha

Orasi za liker mogu da se beru kada su veličine lešnika, pa i krupniji, ali svakako pre formiranja ploda oraha. Kalendarski to je period druge polovine maja i prve polovine juna meseca. Kada se uberu, orahe treba oprati, a potom se seku na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine oraha. Treba obratiti pažnju na dve stvari. Kao prvo kad sečete orahe pazite na prste, zbog oblika i tvrdoće znaju da pobegnu. Kao drugo, ako ne želite da isprljate ruke sa sokom iz zelenih oraha, treba da koristite zaštitne rukavice. U protivnom prsti bi vam mogli izgledati kao prsti strastvenog pušača, obojeni od duvana.
Orahe ubacite u odgovarajuću staklenu ambalažu, najbolje veću teglu. Sipajte šećer ili med. Med je svakako zdravija varijanta. Od začina se dobro slažu cimet, karanfilić i vanila štapić. Možete dodati sve, nešto što vam se sviđa ili ništa od ovoga. Svako po svojoj želji. Na kraju naliti lozovu rakiju ili komovicu i zatvoriti teglu. Sve treba da stoji oko 45 dana. Svakodnevno promućkajte. Boja sadržaja će da se menja i biće sve tamnija. Na kraju procediti i čuvati u flašama, na hladnom i tamnom mestu.  Liker od oraha može dugo da se čuva i po pravilu što je stariji to je lepši. Odrasli mogu da piju jednu čašicu dnevno.

Sastojci

10 – 20 mladih zelenih oraha (zavisi od veličine)
500 grama šećera ili meda
1 litar rakije lozovače ili komovice
začini (malo cimeta, karanfilića, vanila štapića)

Lekovita svojstva zelenih oraha

Mladi zeleni orasi sadrže mnogo korisnih sastojaka. Zastupljeni su mnogi vitamini, minerali i fenolna jedinjenja. Posebno treba istaći značajan sadržaj C vitamina i joda. Smatra se da preparati sa mladim zelenim orasima povoljno deluju na štitnu žlezdu zbog sadržaja joda. Za decu se preporučuje med sa mladim zelenim orasima, protiv malokrvnosti i za jačanje imuniteta. Med konzervira i očuva vitamin C i ostale korisne sastojke iz zelenih oraha. Zeleni orah u narodnoj medicini važi kao dobar lek za čišćenje krvi, protiv parazita, sprečava nastanak paradentoze, poboljšava varenje, protiv holesterola.

liker od oraha

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Liker od mladih zelenih oraha“

Ostavite odgovor