Liker od mladih zelenih oraha

zeleni orasiLiker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha. Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak pijuckati ovakvo piće, opšte je uverenje da ima i značajne zdravstvene prednosti. To je moguće zahvaljujući mladim zelenim orasima koji u toj fazi razvoja sadrže vredne sastojke, posebno se to odnosi na sadržaj joda, koji je često deficitaran u svakodnevnoj čovekovoj ishrani.

Recept za liker od oraha

Orasi za liker mogu da se beru kada su veličine lešnika, pa i krupniji, ali svakako pre formiranja jezgra oraha. Kalendarski to je period druge polovine maja i prve polovine juna meseca. Kada se uberu, orahe treba oprati, a potom se seku na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine oraha. Treba obratiti pažnju na dve stvari. Kao prvo kad sečete orahe pazite na prste, zbog oblika i tvrdoće znaju da pobegnu. Kao drugo, ako ne želite da isprljate ruke sokom iz zelenih oraha, treba da koristite zaštitne rukavice.
Recepti za ovaj liker su različiti, a evo kako smo mi to uradili.
Orahe ubacite u odgovarajuću staklenu ambalažu, najbolje flašu sa rakijom, a može i u teglu. Koristiti lozovu rakiju ili votku. Od začina se dobro slažu cimet, karanfilić i vanila štapić. Možete dodati nešto od ovoga, što vam se sviđa ili ništa. Svako po svojoj želji. Sve treba da stoji 3-6 nedelja. Svakodnevno promućkajte. Boja sadržaja će da se menja i biće sve tamnija što duže stoji. Na kraju procediti i dodati šećerni sirup. Skuva se šećer u vodi i prohlađen sirup se sipa u rakiju aromatizovanu zelenim orasima. Alternativno možete koristiti med umesto šećernog sirupa. Čuvati u flašama, na hladnom i tamnom mestu.  Najbolje da dozreva još 3 – 6 meseci pre konzumiranja. Liker od oraha može dugo da se čuva i po pravilu što je stariji to je lepši. Pije se po jedna čašica dnevno kao lek.

Sastojci

10 – 15 mladih zelenih oraha (zavisi od veličine, sitnijih 15 ili krupnijih 10 – ne valja kad ih je previše)
1 litar rakije lozovače ili votke
250 grama šećera ili meda
250 ml vode
začini (malo cimeta, karanfilića, vanila štapića)

Lekovita svojstva zelenih oraha

Mladi zeleni orasi sadrže mnogo korisnih sastojaka. Zastupljeni su mnogi vitamini, minerali i fenolna jedinjenja. Posebno treba istaći značajan sadržaj C vitamina i joda. Smatra se da preparati sa mladim zelenim orasima povoljno deluju na štitnu žlezdu zbog sadržaja joda. Liker od oraha je dobar aperitiv i poboljšava probavu. Za decu nije, ali se za njih preporučuje med sa mladim zelenim orasima, protiv malokrvnosti i za jačanje imuniteta. Med konzervira i očuva vitamin C i ostale korisne sastojke iz zelenih oraha. Zeleni orah u narodnoj medicini važi kao dobar lek za čišćenje krvi, protiv parazita, sprečava nastanak paradentoze, poboljšava varenje i kao lek protiv holesterola.

liker od oraha

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Liker od mladih zelenih oraha“

  1. postovani,

    sta se radi ili kako se mogu iskoristiti plodovi mladoh oraha nakon spremanja ikera.?

    da li se bacaju ili se mogu iskoristiti za slatko ili nesto drugo kao osnovni sastojak ili dodatak?

    pozdrav

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!