Med i orasi prirodni lek za potenciju

medMed i orasi važe za dobru kombinaciju namirnica, koje su i same po sebi korisne, a još kad se ujedine mogu da budu prirodni lek za potenciju i kod drugih zdravstvenih problema. U novijoj eri kada su sve više prisutni sintetički lekovi koji brzo deluju, ali mogu biti i štetni, med i orasi su prirodan tradicionalni afrodizijak koji je pomalo zaboravljen. Uzimanje meda i oraha može pomoći i kod anemije, te jačanja imuniteta.


Med i orasi običaji

Orah je još u starom Rimu bio cenjen kao afrodizijak. Tada je postojao običaj da mladoženja, kad prenese mladu preko praga, baca orahe kao simbol plodnosti. I u našem narodu postoje svadbeni običaji koji su vezani za orahe i med, ali nema bacanja oraha, već mlada i naročito mladoženja jedu med i orahe.
U nekim krajevima postoji običaj da kad mladoženja dođe po mladu, mladini roditelji ga posluže medom i orasima. Dok mladoženja jede med i orahe, oni nabrajaju šta ide u miraz. Kad mladoženja spusti kašiku, to je znak da pristaje da se uzmu.
Med i orasi su svadbarski poklon, koji majka od mladoženje poklanja mladoj.
Kada nakon svadbe mladenci dođu u mladoženjinu kuću, svekrva im daje med i orahe. Mlada hrani mladoženju, a mladoženja hrani mladu, da im zajednički život bude sladak.
Svi ovi običaji nisu tek tako smišljeni, već su utemeljeni na delovanju meda i oraha na jačanje i potenciju.

Med i orasi recept

 

Med i orasi se mešaju u odnosu 1/1. Treba biti oprezan i voditi računa o tome da je ova kombinacija veoma kalorična (med je jako sladak, a orah pun ulja) i da bi bilo suludo najesti se meda i oraha. Razumno je da se uzima 1-2 kašike dnevno u određenom vremenskom periodu i to može dati rezultate.
Stari narodni recept kaže da treba pomešati kašiku meda i kašiku mlevenih oraha u šolji mleka. To treba piti 2 puta dnevno 3 nedelje.

Med i orasi za anemiju

Naravno med i orasi su dobra kombinacija i za druge zdravstvene probleme. Negde se med i orasi koriste protiv anemije i to na dva načina.
Prvi način je da se mladi zeleni orasi pomešaju sa medom. Ovde su dobre količine C vitamina, gvožđa, joda i drugi korisni sastojci. Med odlično konzerviše i očuva korisne sastojke u mladim orasima. Obično se ova mešavina daje deci radi jačanja imuniteta i protiv anemije.
Drugi način je da se mešaju med i mleveni orasi u istovetnom odnosu, a njima se dodaje još limunov sok. I ovo je isto stari narodni lek za malokrvnost.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!